Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Başkanı Sebahat Tuncel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı haricinde her türlü işi yaptığını söyledi. Tuncel, “Bu ülkenin Cumhurbaşkanıdır. Cumhurbaşkanı gibi davranmak zorundadır. Ortamı germek, gerginleştirmek bütün var olan şeylere karşı ortamı kaosa çevirmek yerine bu sorunu nasıl çözebiliriz, varsa bir yanlış bir sorun açığa çıkarmak yerine bunu bir polemiğe çevirmek Cumhurbaşkanına yakışmıyor.” dedi.

HDK Eş Başkanları Sebahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü, HDK’nin Beyoğlu şubesinde 1 Mayıs ile ilgili basın açıklaması yaptı. 1 Mayıs'ın kutlanma yerinin Taksim olduğunu belirten Kürkçü, Kartal ve Yenikapı’nın ilgilerini çekmediğini aktardı. Kürkçü, “Denize alan döşeyerek, bizi alandan uzaklaştırarak halletme çabasını gülünç olarak görüyoruz. Çünkü gösteri dediğiniz şey halka, başkalarına insanlara kendi düşünce ve duygunuzu göstermektir. Bunu hiç kimseye göstermediğiniz bir yere taşınması olsa olsa gösteri hakkını engellemesi ihlal edilmesi demektir. Tayyip Erdoğan'ın büyük toplama merkezi olarak bizzat kendisinin dizayn ettiği Kadıköy ve Yenikapı'daki bu meydanlar hiç ilgimizi çekmiyor. Taksim bizim için önemli.” açıklamasını yaptı.

Taksim’in halka kapatılmasının kabul edilemez olduğunu aktaran Kürkçü, “Kutlamaları herhangi makul ve inandırıcı kanıt göstermeden yurttaşlarımızın, sendikalarımızın, emekçilerle ortak hareket edenlerin ortak kutlamalarına kapatması ve bunu bir tüm vatan savunması gibi ele alarak Taksim’i kendi halkından korumak üzere bir meydana insanlardan korumak üzere, kabul edilmesi imkansız bir güvenlik uygulaması gerçekleştiriyor. Bu yıl tutumumuz sadece 1 Mayıs günü değil, 1 Mayıs'ı öncelenen hafta boyunca Türkiye'nin her yerinde mücadele halinde olan hak talep eden, direnişte olan, çıkartıldıkları işlerini geri almak için direnmekte olan, büyük işçi cinayetleri sebebiyle direnişte olan bütün işçilerle bir arada olacağız.” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ağrı olayları ile ilgili açıklamalarını eleştiren Tuncel, Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı haricinde her işi yaptığını kaydetti. Tuncel konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bence durum çok açık ve nettir. Tayyip Erdoğan herkes kendi işine baksın gibi bir açıklama yaptı. Bence herkes kendi işine bakıyor, bir tek o kendi işine bakmıyor. Cumhurbaşkanlığı dışında her türlü işi yapıyor. Oysa bu ülkenin Cumhurbaşkanıdır. Cumhurbaşkanı gibi davranmak zorundadır. Ortamı germek, gerginleştirmek bütün var olan şeylere karşı ortamı kaosa çevirmek yerine bu sorunu nasıl çözebiliriz, varsa bir yanlış bir sorun açığa çıkarmak yerine bunu bir polemiğe çevirmek Cumhurbaşkanına yakışmıyor. Dolayısıyla her şey açık ve net. Bir haftadır HDP başkanımızın yaptığı açıklamalar, hem de heyetimizin yaptığı açıklamalar, hem de yereldeki halkın yaptığı açıklamalar çok net ve açık. Dolayısıyla pusu ve soru işareti bırakacak düzeyde değil. Sayın Cumhurbaşkanı yanlış yönlendiriliyor, bence bunu da açığa çıkarması gerekiyor. 'Kendi elimde bilgi ve belge var diyor oysa gerçek bilgiler çok açık ve net. Dolayısıyla benim bu konuda söyleyeceğim şey herkes kendi işini yapsın. Polemiğe girmek, bir parti lideri gibi davranmak HDP'yi hedef almak bir cumhurbaşkanına yakışıyor mu? Takdiri size bırakıyorum.”