HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) öğrencileriyle yapacağı söyleşi öncesi, programı takip etmesine izin verilmeyen ve kampüs girişinde bekleyen gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Gazetecilerin ODTÜ alınmamasına ilişkin sorusu üzerine Demirtaş, ODTÜ Rektörlüğünün söz konusu tutumunun kabul edilebilir olmadığını belirtti.

 "Zaten her yerde HDP'ye sansür uygulamaya çalışıyorlar. HDP'nin sesini kısmaya çalışıyorlar, HDP'nin kamuoyuna ulaşmasına engel koymaya çalışıyorlar" diyen Demirtaş, şöyle devam etti:

"ODTÜ'ye de tarihine de yakışmayacak bir anlayış. Basına da sansürdür. Basının kendi işini yapmasını engellemeye yönelik çok açık bir tutumdur. Rahatsız edicidir. İçeride konuştuklarımız veya konuşacaklarımız kamuoyuna ulaşması sakıncalı olan şeyler de değil, kaldı ki öyle olsa kimseyi ilgilendirmez. Birazdan içeride konuşacağımız şeyin, kamuoyuna ulaşmasına artık engel koyabilecek bir teknoloji de yok, beş dakika sonra sosyal medya üzerinden ne söylediğimiz canlı olarak kamuoyunun huzurunda olacak. Doğrudan basın kuruluşlarına, basın emekçilerine bu şekilde kanun dışı, ahlak dışı tutumu kabul edilebilir bulmadığımızı belirtmek istiyorum."

Bir gazetecinin, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'ın seçim barajıyla ilgili açıklamasını hatırlatarak "Buna ilişkin ne söylemek istersiniz?" soruna Demirtaş, "7 Haziran akşamı neyin süper olduğunu görecekler" yanıtını verdi.

Seçim güvenliği

Demirtaş, HDP'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ilgili YSK'ya yaptığı başvurusunun reddedildiğinin anımsatılması üzerine, şunları kaydetti:

"YSK'nın adil olmadığı, adil olmadığının tescil edildiği bir ortamda doğrusu seçim güvenliğini nasıl sağlayacağız veya seçmen güvenliğini nasıl sağlayacağız? Bu ciddi bir tartışma konusudur artık. Her gün YSK'ya başvurumuz rutin olarak devam edecek. Sonuç alıncaya kadar, son seçim gününe kadar. Ayrıca Anayasa Mahkemesine de arkadaşlarımız konuyu taşımak üzere hazırlık yapıyorlar. Belki yarın Anayasa Mahkemesine bu konuda bir başvurumuz da olacaktır."