CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına soru önergesi verdi.

CHP'li Tanrıkulu, "Basına, 'BTK İdari Yaptırımlar Yönetmeliği' ile 'Elektronik Haberleşme Sektörüne İlişkin Yetkilendirme Yönetmeliği'nde esaslı değişiklikler yapıldığı ve Telekomünikasyon sektöründe Türk Telekom tekelinin kırılarak 2008’den bugüne kadar BTK tarafından sabit telefon hizmeti (STH) lisansı verilen yaklaşık 300 kadar firma bulunduğu haberleri yansımıştır. Sabit telefon hizmeti (STH) lisansına başvuracak şirketlerin en az 1 milyon lira sermaye ile kurulmuş olması ve mevcut durumda sabit telefon hizmeti sunmak üzere yetkilendirilmiş işletmecilerin belirtilen sermaye şartını sağladıklarını gösterir belgelerle birlikte 3 ay içinde BTK’ya başvurmalarının zorunlu olacağı yine basına yansıyan haberler arasındadır." dedi.

Bu bağlamda Tanrıkulu, şu soruları yöneltti:

Sabit telefon hizmeti (STH) lisansına sahip şirketlere 1 milyon TL sermaye ile kurulmuş olma şartı getirilmesinin sebebi nedir?

Kamu güvenlik ve istihbarat kurumları ve Telekemünikasyon İletişim Başkanlığı'nın (TİB) elektronik haberleşme sektöründe yetkili kılınmasının amacı nedir?

2015 Genel Seçimlerinde kamu güvenlik, istihbarat kurumları ve TİB’in elektronik haberleşme sistemine müdahale etme yetkisi var mıdır?

Kamu güvenlik, istihbarat kurumları ve TİB’e olağanüstü yetki verildiği iddiası doğru mudur?

İddia doğru ise, olağanüstü yetkiler ile kamu güvenlik, istihbarat kurumları görev alanları dışına mı çıkarılmıştır?

İşletmelere teknik alt yapı kurulması zorunluluğunun getirilmesinin sebebi nedir?

Kamu güvenlik, istihbarat kurumları ve TİB’in yetkisini kullanacağı ‘’Milli Güvenlik’’ ve ‘’Kamu düzenin bozulması’’ ve diğer haller kim tarafından tespit edilecektir?