HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, doğuda gidişatın iyi olmadığını belirterek, "Yani şu koşullar aynı tempoda diyelim ki şiddet artmaya devam ederse oralara sandık falan kurulamaz ve onun yarattığı etki ile de birçok yere de sandık kurulamaz. Hükümet bunu istiyorsa bilemiyorum biz, anında şiddetin durdurulması için vekillerimizi gönderiyoruz." dedi.

Mecliste gazetecilerin sorularını cevaplayan Demirtaş, kapalı grup toplantısında milletvekillerini dinlediklerini söyledi. "Bütün bölgelerden gelen arkadaşlar özellikle operasyonların yapıldığı bölgedeler de şu bilgiyi veriyor: Oradaki yerel emniyet ve yerel jandarmadan çok dışarıdan gelen küçük operasyonel özel birlikler sivilleri hedef alan katliamlar yapıyorlar. Merkezi bir gladyo örgütü konusunda ben ısrarcıyım." diyen Selahattin Demirtaş, şuana kadar özellikle Doğu'daki vekillerin, bilgilendirme yapan hiçbir vekilin 'seçim koşulu vardır' demediğini aktardı.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu koşullarda sandık kurulması, seçim yapılması, seçim kampanyası yapılması imkansızdır. Zannedersem AKP’nin de amacı bu zaten. İstese seçim koşullarını bir günde oluşturabilir. Zannedersem hükümet bunu bir program bir plan çerçevesinde yürütüyor. Çünkü biliyorsunuz Cumhurbaşkanı da açıkça dedi 7 Haziran'daki gibi olmayacak 1 Kasım seçimlerinde sandıklara Saray el koyacak. Görünen o ki sandıklara da bu şekilde bir baskı hazırlığı yapılıyor eğer durum kötü giderse kendileri açısından yani oyları düşmeye devam ederse seçimi erteleyebilirler, iptal de edebilirler. Şu anda bu seçenekler çok ciddi görünüyor. Doğuda şu anda seçim yapılabilecek koşullar maalesef ki yok."

"SEÇİMİ ERTELEME, İPTAL ETME HER TÜRLÜ KILIFINA UYDURURLAR"

Seçime girmeme gibi bir kararlarının olup olmadığına ilişkin bir soruya Demirtaş, şu cevabı verdi:

"Bizim gündemimizde değil, boykot ve seçime girmeme gibi bir tartışmamız yok, biz seçim güvenliğinin sağlanması için uğraşıyoruz. Seçimi erteletme, iptal etme her türlü kılıfına uydururlar. Cumhurbaşkanı kendi yetkilerini de kullanabilir veya parlamentoyu bir şekilde olağanüstü toplantıya dahil edip buradan da çıkarmaya çalışabilir."

Tezkere görüşmelerindeki partinin tavırlarına ilişkin bir soruya da HPD Eş Genel Başkanı, "Tabii ki hayır oyu diyeceğiz." karşılığını verdi. HDP’li bakanların da hayır oyu kullanacağını anlatan Demirtaş, "Zaten bakanlarımız o dönem kabinede olsaydı kesinlikle bu tezkere Meclis’e gelemezdi. Bakanlarımızın işi orada AKP’nin işini kolaylaştırmak değil." şeklinde konuştu.

HDP’li bakanların azledilebileceğine yönelik tartışmalarının da olduğunun hatırlatılması üzerine Selahattin Demirtaş, "Zaten bütün bakanlık koltuklarını yasadışı elde etmiş durumdalar. Varsın iki koltuğu da yasadışı bir şekilde HDP’den alsınlar." ifadelerini kullandı.

"HEDEFİMİZ YÜZDE 20’Yİ AŞMAK OLACAK"

Bakanlık teklifini kabul etmeyen HDP Milletvekili Levent Tüzel’in tavrına ilişkin soruya da Demirtaş, "Partinin kararına her milletvekilinin uyması beklenir, doğru olan budur. Bakacağız daha değerlendireceğiz." karşılığını verdi. Başka bir gazetecinin "Seçimde yeniden EMEP ile bir işbirliği olabilir mi?" sorusuna ise Demirtaş, "Tartışmadık henüz fakat bizimle ittifak yapan bütün partilerin, grupların ittifak hukukuna uyması gerekir." diye konuştu.

"Levent Tüzel bu hukuka aykırı mı davrandı?" sorusuna ise HDP Eş Genel Başkanı, "Kesinlikle aykırı davrandı." diye cevap verdi.
Irak’ta kaçırılan Türk işçilerine ilişkin soruya Demirtaş, "O bölgede IŞİD olma ihtimali daha yüksek. IŞİD ile arası iyi olan AKP’dir, bir telefonla halledebilirler, eğer IŞİD’se tıpkı Musul Konsolosluğu'nda olduğu gibi al gülüm ver gülüm işçileri hemen alabilirler." şeklinde konuştu.

1 Kasım’da yapılacak seçime ilişkin de Demirteş, "Yüzde 20’yi hedef olarak koyduk. Hedefimiz yüzde 20’yi aşmak olacak." dedi.

"EN AHLAKSIZ SAVAŞ KOŞULLARINDA BİLE KABUL EDİLEMEZ"

Sağlık çalışanları, ambulanslara dönük saldırıların kabul edilemez olduğunu dile getiren Demirtaş, şunları kaydetti:

"Bunları lanetlediğimizi ifade etmek istiyorum. Ambulans, sağlık çalışanı, hastane bu gibi yerlere saldırı en ahlaksız savaş koşullarında bile kabul edilemez."

Bir soru üzerine Demirtaş, "Daha çok AKP savaşa çekmeye çalışıyor, PKK’yı tahrik ediyor." iddiasında bulundu. "Başbakan’ın Tuğrul Türkeş ile Türkeş’in mezarına gitmesine ne diyorsunuz?" sorusuna ise HDP Eş Genel Başkanı, "Dualarını Allah kabul etsin. O MHP’lilerin bileceği iş, bizim rahmetli genel başkanımız değil, MHP’lilerin rahmetli genel başkanıdır." ifadelerini kullandı.

"HER TÜRLÜ FİLMİ ONLAR ÇEVİRİYOR"

Bir soru üzerine Demirtaş, "Çözüm sürecinin filmini çekerler bundan sonra artık diyen adama sormak lazım, kim çekiyor şu anda bu filmleri, o bilir daha çok, her türlü filmi onlar çeviriyor." diye konuştu.

"Çift taraflı ateşkes yapılsın" çağrısını yapan Selahattin Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz çözüm koyuyoruz ortaya, çift taraflı ateşkes yapılsın ve gerçekten masaya dönülme sözü verilsin, kesinlikle silah kullanılmasın. Sonrasında masaya dönüldüğü zaman ki bu 1 Kasım sonrası olacaktır artık 1 Kasım öncesi çok imkansız gibi görünüyor ama ateşkes mümkündür. Sonrasında biz siyasetçiler olarak sorumluluk alacağız."

Çözüm sürecine ilişkin soruya da HDE Eş Genel Başkanı, şöyle cevapladı:

"İmralı’da buna benzer bir masa yapıldı. Yani marangoz götürüldü oraya, bir masa yapıldı. Bu masada HDP heyeti, Öcalan, devlet heyeti ve izleme kurulu aynı anda oturacaktı. Müzakere masasını devirdiler. Savaş kararı aldılar."


"ŞU GÜN GİDİYORUZ HEP BİRLİKTE DESİNLER BİZ HEYETİMİZİ GÖNDERİRİZ"

Bir soru üzerine Demirtaş, "Fiziki olarak masa yapıldı, onu demek istiyorum. Bildiğiniz böyle bir masa yapıldı, marangoz gitti orada, onu yaptı, inşa ettiler masayı. Diyor ya masa diye bir şey yok, diyor ya, bundan daha büyük bir fiziki olarak masa yapıldı İmralı’da bir odada, aynen bunun gibi yanında da başka masalar, sekretarya çalışması için, toplantılar uzun süreceği için çay-kahve makinesi de dahil olmak üzere bir toplantı salonu hazırlandı. Bu masaya niye gelmediniz, Öcalan orada silahları bırakma konusunda somut tarihi verecekti, niye o toplantıya gelmediniz. O yüzden masayı somutlaştırmak için söylüyorum, yapıldı, üç defa da heyetlerimiz orada o odada o masada Öcalan ile görüştü. Baktık başkan olmak için o masayı kullanıyor, başkan olamayacağını anlayınca masayı da devirdi." şeklinde konuştu.

Çözüm sürecine ilişkin soruya Demirtaş, "Biz süreç yeniden başlama iradesi görürsek 1 Kasım’ı falan beklemeyiz bugün başlamasına hazırız. Şu gün gidiyoruz hep birlikte desinler biz heyetimizi göndeririz. Çözüm süreci hemen başlarsa hemen hazırız. Evet gözlemciler olmalı. 3. bir göze ihtiyaç var. Yabancı da olabilir, Türkiye’den de olabilir." dedi.

"MEDYA OPERASYONLARI SİYASİ OPERASYONLARIDIR"

Koza-İpek Grubuna yönelik operasyona ilişkin de HDP Eş Genel Başkanı, şu görüşlerini dile getirdi:

"Medya operasyonları siyasi operasyonlardır. Koza-İpek Grubuna da dönük operasyonların tamamı siyasidir."