AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, milletvekili aday listesini YSK’ya teslim etti. Şentop, “Başvurular oldu. Bazı milletvekillerimizin çocukları, kardeşleri başvuru yaptılar. Genel bir ilke belirledik. Osman Gökçek aday değil.” dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, milletvekili aday listesinin YSK teslimi sonrasında basın açıklaması düzenledi. Şentop, adaylık Başvurusu için tek tek bütün adaylarla görüşüldüğünü belirterek, “Arkadaşlarımız değerlendirmelerini yaptılar. Komisyon çalışmaları yapıldı. En son da Genel Başkanımız ve Başbakanımızın başkanlığında 15 günlük bir çalışma yaptık.” ifadesinde bulunarak çalışmalar hakkında bilgi vergi.

Şentop, toplamda 6 bin 223 adet başvuru olduğunu kaydederek, “Çok nitelikliler arasında tercih yapmak durumundaydık. Zor bir süreç oldu. Bugün itibariyle çalışmamızı tamamladık. Adaylık listemizi teslim ettik. 550 adaydan 451’i erkek 99 kadın toplamda kadın adaylarımızda ciddi bir artış olacak seçimden sonra bu artış 7 Haziran seçimleri sonrası 8 Hazirandan itibaren görmüş olacağız.” şeklinde konuştu.

Şentop konuşmasına şöyle devam etti: “Bunun dışında 312 milletvekilimiz vardı. 3 dönem kuralı nedeniyle 70 arkadaşımız başvuru yapmadı. Geri kalan 242 kişiden 105 arkadaşımız bu listeden de 10 arkadaşımız değerlendirilemedi. Başvuru yaptığı halde değerlendirilemeyen arkadaşlarımızın sayısı 95 oluyor. 137 arkadaşımız da 24. Dönemde görev yapan bu listelerde değerlendirilmiş oldu. 22. Dönemden 23’e geçerken, 23’ten 24’e geçerken oranlara baktığımızda bu aday listemizde büyük gayret gösteren vefakar arkadaşlarımızı değerlendirildiğini ifade edebiliriz.”

“OSMAN GÖKÇEK ADAY DEĞİL”

‘Osman Gökçek aday mı değil mi’ sorusu üzerine Şentop, “Başvurular oldu. Bazı milletvekillerimizin çocukları, kardeşleri başvuru yaptılar. Sadece akrabalık bağları üzerinden değerlendirmemek lazım. İnsan gerçekten gerekli nitelikleri taşıyorsa siyasi haktır, başvuru yapabilir.” dedi.

Genel bir ilke kararı belirlediklerini ifade eden Şentop, “Bu karar çerçevesinde adaylık yapan kardeşlerimizi listeye koymadık. Bu bir başka arkadaşımızın ricası üzerine olmuş bir şey değil. Bu bir prensip meselesinin gereği olarak görüldü. Akrabalık ilişkisi olanları değerlendirmedik. Herkes bu şekilde değerlendirilmeli ve listeye konulmalı. Bunu prensip kararı olarak düşünmek lazım.” dedi.

“GENİŞ MANADA BAKARSANIZ ‘EVET’ DENEBİLİR”

Cumhurbaşkanının adaylık listesine müdahale ettiği iddialarını nasıl değerlendiriyorsunuz? sorusu üzerine Şentop, “ Sayın Genel Başkanımız partimizin kurucularından biri, partimizin işleyişi ile ilgili, yapısı ile ilgili birçok temel konu onun genel başkanlığı zamanında konulmuştur. Başta sayın Başkanımız ve Genel Başkanımız olmak üzere hepimiz siyaset yapmaya başladık. Dolayısıyla Sayın Cumhurbaşkanımızın bu manada ayrıca listede görmesi, incelemesi gibi bir şeye gerek yok. Zaten onun koyduğu ilkeler çerçevesinde siyaset yapan siyasi hareketiz. Bu bakımdan bakmak lazım. Geniş manada bakarsanız ‘Evet’ denebilir. Ama bu listeyi görmek, incelemek değil kesinlikle.” diye cevapladı.