CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, polis baskınıyla el konulan Bankasya'ya yönelik değerlendirmede bulundu. Türkiye'de artık kimsenin güvence altında olmadığını dile getiren Tezcan, sermayenin, vatandaşın, bürokratın, basının güvencesinin olmadığını söyledi.

14 aydan beri Bankasya'yı batırmaya dönük hükümet operasyonu olduğunu dile getiren Tezcan, dünyanın hiçbir yerinde bir devletin bankayı batırmaya yönelik özel operasyonlar yapmadığına dikkat çekti. Ekonomik dalgalandırma oluşturup bankanın batırılmak istendiğini anlatan Tezcan, sermayenin güvende olmadığı bir ülkede ekonomik istikrardan bahsetmenin mümkün olmadığını ifade etti.

"İktidar hangi gözü dönmüşlükle, gözünü karartmış şekilde nasıl bir zorbalıkla saldırdığını dehşetle izliyoruz." diyen Tezcan, şöyle devam etti: "Biran önce sağduyunun hakim olması lazım. Sayın Cumhurbaşkanının bir tane sözü ile Merkez Bankası Başkanı üzerinde kurduğu baskı ile hükümetin de bunun arkasından sürüklenip aynı şekilde Merkez Bankası Başkanı üzerinde kurduğu siyasi baskı ile Türkiye'de bir günde 18 milyar dolarlık zarar oluştu. Doların fırlaması ve bu kur farkından kim faydalandı? Bunun hesabını birilerinin vermesi lazım. Şimdi 14 ay sonra bir gece yarısı operasyonuyla bir bankayı batırmaya çalışıyorsunuz. Çağdaş ülkelerde kendi vatanını seven hükümetler, ülkesinde güçlü bankalar ister, güçlü sermaye grupları ister. Ancak uzun süredir kendi sermaye gruplarını yok etmeye çalışan bir hükümet ile karşı karşıyayız. Bu işin ideolojisi olmaz, siyaseti olmaz. Siyasi hesaplaşma, sermaye üzerinden yürümez. Bundan biran önce vazgeçilmesi lazım. Bu Türkiye ekonomisini öngöremeyeceğimiz noktalara sürükleyebilir."

Bir bankanın batması demek o ölçüde büyük bir mevduatın çekilmesi anlamına geleceğini belirten Tezcan, bunun uluslararası alanda Türkiye'de sermaye güvenliğinin ortadan kalktığının göstergesi olduğunu kaydetti. Yapılan operasyonla ülkeye yapılacak yatırımların, yabancı sermayenin kaçırılacağını anlatan Tezcan, banka sisteminin alt üst olacağına dikkat çekti. Bunu yapanların mutlaka hesabını vereceğini dile getiren Tezcan, "Milyarlarca yolsuzluk ve hırsızlık yapanların Parlamentoda parmak hesabıyla aklandığı bir dönemden geçiliyor. Geçici bir cesaret veriyor olabilir bazı bürokratlara, bu işi yapanlara. Ama bu cesaret cahil cesaretidir. Türkiye'de çok çabuk siyasi dengeler değişebilir. Haziran ayında siyasi dengeler bambaşka olur. Bu millet harama, yolsuzluğa, adaletsizliğe, hukuksuzluğa, zorbalığa pirim vermeyen bir Parlamento çıkarabilir. O zaman döner hukukun hakim olduğu bir Türkiye'de hesabını verir. Biran önce bu uygulamalardan vazgeçsinler. Piyasaya siyasi müdahalede bulunmasınlar." şeklinde konuştu.