Kürt Demokratlar Platformu (KDP) Genel Başkanı Başkanı Sertaç Bucak, 1990'lara dönme kaygısını kendisinin de taşıdığını belirterek, o yıllardan ders çıkarılması gerektiğini söyledi. HDP'nin parlamentoya girmesinin çözüm süreci açısından önemli olduğunu dile getiren Bucak, "HDP, halkın kendisine verdiği bu desteğe layık olmalıdır, bu konuda biraz daha farklı bir sivil siyaset geliştirmelidir. Kürt halkının desteğini almış HDP, sivil siyaset konusunda daha cesaretli, daha cesur adımlar atması gerekiyor. Bu silahlı çatışma HDP'yi işlevsiz hale getiriyor." dedi.

Cihan Haber Ajansı (Cihan) muhabirinin sorularını cevaplayan Bucak, 30-35 yıldır devam eden bir savaştan herkesin bir deneyim elde etmiş olması gerektiğini vurguladı. "Bu iş silah sıkmakla, polis öldürmekle, karakol basmakla, bölgeleri bombalamakla, kısacası şiddet yoluyla çözülmesi imkansız." diyen Bucak, onun için ne yapıp yapıp bir şekilde silahların susması gerektiğini ifade etti. Aksi halde siyasetin yeniden şiddetin vesayetinden kurtulmasının olanaksız olacağını belirten Bucak, çatışmanın devam etmesi halinde hem insan kaybının yaşanacağını hem ekonomik kaybın yaşanacağını hem de doğanın harap olacağını kaydetti. Bu savaşın Kürtlerin yaşadığı yerde yapıldığına dikkat çeken Bucak, Türkiye'nin tümünün zarar göreceğini, biran önce çatışma ortamından diyalog ortamına dönmek için çaba harcanması gerektiğini söyledi.

"HDP SİVİL SİYASET KONUSUNDA DAHA CESUR ADIMLAR ATMALI"

HDP'nin PKK'ya karşı pozisyonuyla ilgili bir soruya Bucak, HDP'nin Parlamentoya girmesinin çözüm süreci açısından önemli olduğunu ifade etti. Kürtlerin de bu açıdan HDP'yi onure ettiklerini, oylarıyla güç verdiklerini dile getiren Bucak, "HDP, halkın kendisine verdiği bu desteğe layık olmalıdır, bu konuda biraz daha farklı bir sivil siyaset geliştirmelidir." diye konuştu. Kürt halkının desteğini almış HDP'nin sivil siyaset konusunda daha cesaretli, daha cesur adımlar atması gerektiğini anlatan Bucak, bu silahlı çatışmanın HDP'yi işlevsiz hale getirdiğinin altını çizdi. HDP'ye oy veren insanların HDP'nin daha hakim olmasını istediklerini belirten Bucak, PKK'nın neden eylemlerini artırdığına ilişkin bir soruya ise İran'ın bu konuda çok olumsuz rol oynadığına dikkat çekerek İran'ın cesaretlendirici rol oynadığını savundu.

"90'LARA DÖNME KAYGISINI BEN DE TAŞIYORUM"

"Eylemleri kınamak ve ona karşı çıkmak lazım ama bunun bir çözüm olmadığını PKK'nın yöneticilerinin de bildiğini düşünüyorum. Onun için aklı selime dönmek lazım. O açıdan sivil siyasetin burdaki cesareti, tavrı çok önmelidir diye düşünüyorum." diyen Bucak, bu gidişatın Türkiye'nin 1990'lara döneceğine yönelik kaygıların hatırlatılması üzerine "Bu gidişat böyle bir tehlike arzediyor. Çünkü yavaş yavaş, adım adım eğer bu çatışma ortamı sürerse; bazen bazı şeyler insanın iradesi dışında gelişiyor. O açıdan böyle bir şey olabilir. Çatışmaların ilk başladığı dönemlerde basın yayın alanında çok sayıda Kürt internet siteleri, haber siteleri hepsi yasaklandılar. Hala bir kısmı üzerinde bu yasaklar duruyor. İnsanlar ölüyor ve sonuçta ekonomi baş aşağı gidiyor. Onun için 90'lara dönme kaygısını ben de taşıyorum. 1990'lı yılları hatırlayalım; bunlardan ders çıkartılması gerektiğini düşüncesindeyim. Umarım ki yeniden diyalog masasına dönülür." dedi.

"CUMHURBAŞKANI BU İŞE KÖSTEK DEĞİL DESTEK OLMALI"

Çözüm süreci konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın rolü konusunda ise Bucak, "Umut ederiz ki sayın Erdoğan, sürecin başladığı dönemlerde bu sorunla ilgili ilk dönemlerde çok cesur siyasi tavırlar içinde oldu, siyasi kararlar aldı. O cesaretinin devam etmesini isteriz. Ama o cesaretinin olumlu yönde devam etmesini, olumlu yönde etkili olmasını isteriz. Çünkü bu sorunun çözülmesi için cesaretli adımların atılması gerekiyor. Umarız sayın Cumhurbaşkanı bu işe destek olur köstek değil." şeklinde konuştu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Çankaya Köşkü'nde sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle yaptığı toplantıya da katılan Bucak, toplantıda sorunun çözümü için çatışmazlığın sağlanması gerektiğinin ifade edildiğini aktardı. AK Parti'nin attığı demokratik adımların da unutulmadığının anlatıldığını dile getiren Bucak, toplantıya ilişkin PKK'nın silahlı güçlerini yurt dışına çıkarıncaya kadar hükümetin askeri operasyonları durdurmayacağı yönünde bir gözlemi olduğunu söyledi.