Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, 6 bin kişinin müracaat ettiği TRT’deki Türk Sanat Müziği, Türk Halk Müziği, çoksesli müzik, tonmayster stajyer sanatçı sınavında kazananların arasında Sınav Komisyon Başkanı’nın oğlunun da olduğu iddiasını Meclis’e taşıdı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yazılı cevaplaması istemi ile TBMM Başkanlığı'na soru önergesi sunan Tanrıkulu, şu soruları yöneltti: "TRT’nin yaptığı 6 bin kişinin başvurduğu ve 144 kişinin alındığı Türk Halk Müziği, Türk Sanat Müziği, çok sesli müzik, tonmayster stajyer sanatçı sınavında halk müziğine yıllarca emek vermiş Türkiye’nin en iyi sanatçıları arasında yer alan akitli çalışanların kasıtlı biçimde elendikleri iddiaları doğru mudur? İddia doğruysa, söz konusu akitli çalışanların isimleri nelerdir? Her bir çalışanın elenme gerekçeleri nelerdir?

TRT’de yıllardır akitli olarak çalışan, bağlamada usta isimler Kemal Kaplan, Fuat İkiz ve Savaş Karaman, kabak kemanede Türkiye’nin yetiştirdiği önemli isimlerden olan Göktuğ Çelik, kavalda dünya çapında icraları bulunan Murat Toraman, bas bağlamada İlker Çelik, Serkan Yıldız, ritimde Güray Cantürk’ün kadroya alınmamasısın gerekçeleri nelerdir? Söz konusu çalışanlar sınavlarda hangi kriterleri aşamamışlardır?

Sınavlarda akitli çalışanların ve sınavlara başvuran adayların mezhep ve siyasi düşünce ayrımlarına tabi tutuldukları elemelerin bu gerekçelerle gerçekleştirildiği iddiası doğru mudur? AKP muhalifi olarak değerlendirilen ve fişlenen akitli çalışanların ve diğer adayların sırf bu nedenlerle sınavlardan elendikleri iddiası doğru mudur?

TRT’de 25 Mayıs’ta başlayan ve yaklaşık üç ay süren sınavlarda jüri üyesi olarak görev yapanların isim listeleri ve uzmanlık dalları nelerdir?

Sınavı kazananların puanları ile yedek listeler açıklanmamasının gerekçeleri nelerdir?

Aktif siyaset yapan bir milletvekilinin önceki orkestrasında yer alan bazı isimlere sınav kazandırıldığı iddiası doğru mudur?

Bir televizyonun kanalının şovlarında bağlama çalan bir kişinin de sınavı geçen isimler arasında olduğu iddiası doğru mudur?

TRT’de 25 Mayıs’ta başlayan ve yaklaşık üç ay süren sınavları kazananların tam listesi kazananların öğrenim düzeyleri de belirtilmek suretiyle nedir?

Yedek listesinin ve kazananların tam listesi nedir?

Sınav Komisyon Başkanı’nın oğlunun da sınavı kazananlar arasında bulunduğu iddiası doğru mudur?

İddialar doğru ise, bu durumda, TRT söz konusu sınavı iptal edecek midir ve yeniden sınav yapılacak mıdır?

ÇSM ve tonmaysterlik sınavlarında sadece konservatuvar şartı değil aynı zamanda konservatuvarda okunmuş olan bölüm zorunluluğu aranırken, THM VE TSM sanatçı alımında bu seviyenin ilkokul seviyesine kadar indiği iddiası doğru mudur?

Sınavın biçimine dayanarak sınav değerlendirmesinde herhangi bir barem kullanılmadığı iddiası doğru mudur?

Aynı jüri üyesinin hem saz hem de ses sınavında yer aldığı iddiası doğru mudur?

Ses sınavında, ses kullanım tekniği, THM’de yöresel tavır hakimiyeti, TSM’de üslup ve stil bilgisi ve repertuar bilgisi gibi unsurlara dikkat edilmediği iddiası doğru mudur? Bu durumun sebebinin jüri üyelerinin maddelerde yer alan özelliklere hakim olmamasından kaynaklandığı iddiası doğru mudur?

Jüri üyeleri hakkında yapıldığı iddia edilen usulsüzlükler ile ilgili inceleme başlatılmış mıdır ya da başlatılacak mıdır?”