Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, PYD Eş Başkanı Salih Müslim’in 'kendimizi savunuruz' yönündeki sözlerine tepki gösterdi.

Sinirlioğlu, "Salih Müslim’i aklı selime, aklını başına almaya davet ediyorum. Türkiye’nin iradesinden, kararlığından şüphe ederse kendisi için iyi olmaz. PYD’ye verdiğimiz mesaj açıktır. Türkiye’ye dönük herhangi bir hareket olduğunda gereken cevap tereddütsüz verilecektir." dedi.

Suudi Arabistan Krallığı Dışişleri Bakanı Adel bin Ahmed Al-Jubeir ile bakanlıkta bir araya gelen Feridun Sinirlioğlu başta Suriye olmak üzere bölgesel gelişmeler ve ikili ilişkileri ele aldı. Görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi.

Gazetecilerin sorularını cevaplayan Bakan Sinirlioğlu’na, Salih Müslim’in 'Türkiye bizi vurursa kendimizi savunuruz' yönündeki açıklamaları hatırlatıldı. Salih Müslim’i aklı selime, aklını başına almaya davet eden Sinirlioğlu, “Türkiye’nin iradesinden, kararlığından şüphe ederse kendisi için iyi olmaz. Türkiye terör ile mücadele etmektedir. Kararlılığını kimse sınamaya kalkmamalı. PYD’ye verdiğimiz mesaj açıktır. Türkiye’ye dönük herhangi bir hareket olduğunda gereken cevap tereddütsüz verilecektir." ifadesini kullandı.

"HALKINA KARŞI SAVAŞ YÜRÜTEN HİÇ KİMSE BAŞARIYA ULAŞMAMIŞTIR"

Sinirlioğlu konuşmasında Türkiye’nin amacının bir an önce özellikle Suriye’de istikrarın tekrar kalıcı bir şekilde tesis edilmesi olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti: “Suriye’de bunun yolu bir siyasi değişimi sağlayacak bir geçiş süreci ile sağlanabilir. Eğer Beşar Esed’ın tekrar Suriye’ye hakim olabileceği ve Suriye’de otoritesini kurabileceği bu yolla da Suriye’nin tekrar istikrara kavuşabileceğini düşünenler varsa bunlar hayal içindedir. Beşar Esed’ın son 4 buçuk yılda yaptığı ile halkına karşı yürüttüğü savaş ile geldiğimiz nokta bellidir. 350 bin insan ölmüştür. Ülkenin yarısı yerinden yurdundan edilmiştir. 12 milyon insan evsiz barksız duruma getirilmiştir. Duruma müdahale eden tüm ülkelere ilettik. Rusya büyük bir yanlışın içindedir. Yaptığı sadece Suriye’nin geçiş dönemine, girdiği bu kargaşa durumundan çıkması ihtimalini, imkanını geciktirmekten başka bir yarar getirmeyecektir. Bu konuda uyarılarımıza devam edeceğiz. Suriye’deki muhalefetin talepleri, bellidir. Demokrasi içinde yaşamak istemektedir. Bu meşru talepleri sonuna kadar desteklemeye devam edeceğiz. Sonuçta haklı olan kazanacaktır. Halkına karşı savaş yürüten hiç kimse başarıya ulaşmamıştır."

AL-JUBEİR: SURİYE’DEKİ MUHALEFETİN DESTEKLENMESİ ÇOK ÖNEMLİ

Suudi Arabistan Krallığı Dışişleri Bakanı Adel bin Ahmed Al-Jubeir da "Sudi Arabistan Krallığı ve Türkiye için önemli olan siyasi bir çözümün ortaya çıkması. Cenevre’de uygulanan kararların uygulanması çok önemli bizim için. Kesinlikle Beşar Esed’in Suriye’de rolünün olmaması konusunda mutabıkız. Suriye’deki muhalefetin desteklenmesi çok önemli. Rusya tarafı ile yaptığımız görüşmelerde, Suriye’deki kritik dönemden bahsettik. Cenevre 1 kararlarına uyulması gerektiğini kendilerine ilettik. Bunun sonucunda inşallah terör ile mücadelemiz daha da etkin olacaktır." diye konuştu.