Manisa'nın Soma ilçesinde, 13 Mayıs 2014 tarihinde 301 işçiye mezar olan Eynez ile birlikte bölgede iki maden ocağı daha işleten Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’nin 1 Aralık 2014'te işten çıkardığı 2 bin 831 işçi, iki aydan fazla zaman geçmesine rağmen kıdem tazminatlarını alamadı. CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören, bu madencilerin kıdem tazminatlarının ödenmemesine tepki gösterdi.

Tazminatlarının hala ödenmemesinin Somalı işçileri sokağa döktüğünü söyleyen Ören, hükümetin 301 işçinin ölümüne sebep olan maden ocağı faciasını daha bir yıl olmadan unuttuğunu söyledi. Verilen sözlerin tutulmadığını, Soma’nın kaderiyle başbaşa bırakıldığını dile getirerek, “AKP hükümeti, Soma’ya darbe üstüne darbe vurmaktadır. Gerekli tedbirleri almadığı için 301 işçi hayatını kaybetmiş, binlerce işçi işsiz kalmış, Soma ekonomisinin candamarı termik santral özelleştirilmiş, çiftçinin geçim kaynağı zeytin ağaçları kökünden sökülmüştür. Göç alan Soma. göç verir duruma gelmiştir. 15 bin vatandaşın Soma’yı terkettiği ifade edilmektedir. Bu durum, toplumun bütün kesimlerini olumsuz etkilemiştir. 13 Mayıs 2014’ten bu yana ilçede esnaf, nakliyeci, ticaret erbabı zor durumdadır. AKP milletvekillerinin verdiği sözler tutulmamıştır. Termik santral satılmayacak dediler, babalar gibi satıldı. AKP’lilerin Başbakan ve bakanlar nezdinde hiçbir etkilerinin olmadığı açıkça görülmüştür.” dedi.

Madencilerin çok acı çektiğini belirten Milletvekili Ören, Somalıları daha fazla mağdur etmeye kimsenin hakkı olmadığını söyledi. Bu sebeple işten atılan 2 bin 831 işçinin tazminatlarının, ocakların ruhsat sahibi ve asıl işveren olan Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Genel Müdürlüğü tarafından ödenmesi gerektiğini belirtti. Ören, “Çünkü sorumluluk, daha çok kâr ve sömürü düzeni üstüne kurulan rödovans ve hizmet alım sözleşmelerini yapan Enerji Bakanlığı'na ve TKİ’ye aittir. İşçilerin tazminatları ödeninceye kadar konunun takipçisi olacağız. Meclis'te kurulan Soma Maden Kazalarını Araştırma Komisyonu raporunun önümüzdeki günlerde yapılacak olan görüşmelerinde bu konuları tekrar gündeme getireceğiz.” diye konuştu.