Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 24 Mayıs 2015'te yapacağı Manisa mitingi için AK Parti Soma İlçe Başkanı ve bir milletvekili adayının, rödovans ve hizmet alımı sistemiyle faaliyet gösteren bazı maden şirketlerini ziyaret edip çalışanlarını göndermesini istemesine, işten çıkarılan madenciler ve Soma faciasında şehit olan madencilerin eşlerinden tepki geldi.

'GİDECEKSİN KARDEŞİM'

Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait bir ocakta 10 yıl çalıştığını ve çıkışını verdiklerini söyleyen Sami Yavuz, "Bizler de çok AK Parti'nin mitinglerine gittik. Kimisi otobüsle, kişi ise kendi aracıyla o mitinglere gitti. Miting olacağı gün hemen madende otobüsler hazır bizleri beklerdi. Çalışan, yer altından çıkan işçileri hemen otobüslere bindirerek mitinglere götürürlerdi. Halen eski düzen devam ediyor. Eğer o gün çalışıyorsa madende, yani tatili veya vardiyası denk gelmiyorsa özel araçlarla mitinge gelmeleri için çağırıyorlardı. Çalışan maden işçilerine, AK Parti'nin mitingleri için de para verirlerdi. Otobüsle gidersen 30 lira ve yemek verirlerdi bizlere ama kendi aracınla gidersen 100 lira para verirlerdi. Gitmek istemeyen işçi arkadaşlarımıza görevliler, 'Gideceksin kardeşim.' şeklinde zorlama yaparlardı. O mitinge şayet gitmediğinde ise ertesi gün madende, özellikle yer altında nerede zor bir iş varsa seni orada çalıştırıyorlar. Ben en son genel seçimlerde, benim bildiğim kadarıyla 2 bine yakın maden işçisi arkadaşla Manisa'ya, AK Parti'nin mitingine götürülmüştük. Mitinge gitmeme şansı yok." dedi.

'MİTİNGLERE EŞİMİ ÇAĞIRIYORLARDI'

Şehit madenci Mustafa Kaya'nın eşi Naciye Kaya ise, "Manisa'da olan AK Parti mitinglerine zorla bir baskı yapılarak, iş çıkışı ya da tatil gününe denk gelmesi sonucu o mitinglere eşimi çağırıyorlardı. Mitinge gitmediğin takdirde sıkıntı yaşatıyorlardı ama benim eşim, boyun eğip o yapılan mitinglere gitmemek için her zaman direnir ve gitmezdi. Eşim, mitinglere gitmek zorunda kalan maden işçileri için o gün için bir yevmiye artı yemek parası verdilerini bana söylerdi. O zaman da hep işçiler arasında birlik yoktu. Bu zorlamalardan dolayı hep baskı altında kalıyorlardı." şeklinde konuştu.