CHP İstanbul Milletvekili Osman Korutürk, Dışişleri Bakanlığı'nın yıllık ajandasında 1915 Ermeni tehcirine bağlı olayların soykırım olduğu yolundaki iddiaların somut sembolü olarak bilinen Erivan'daki ‘Soykırım Anıtı’ fotoğrafının da yer almasını TBMM'nin gündemine taşıdı.

Ermenistan Cumhuriyeti ve Ermeni Diasporasının özellikle 24 Nisan gününe odaklanan yoğun bir Türkiye karşıtı kampanya planladığına dikkat çeken ve "Ajandanızdaki fotoğraf da bu çalışmalarla bağlantılı mıdır?" diye soran Osman Korutürk'ün Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na soru önergesi sundu.

CHP’li Korutürk, Dışişleri Bakanlığı’nın geleneksel hale gelmiş olup bu yıl Çanakkale Savaşlarının 100. yıldönümü temalı olarak basılan yıllık ajandasının Nisan ayına ayrılan sayfasında 'Her yıl Arıburnu Çıkartmasının yapıldığı 24-25 Nisan 1915 tarihinde savaşta hayatını kaybedenlerin anısına düzenlenen törenler' açıklamasıyla yer alan altı fotoğraftan birinin Ermenistan'ın başkenti Erivan'da bulunan ve Ermenistan Cumhuriyeti ile Ermeni Diasporasının 1915 Ermeni tehcirine bağlı olayların soykırım olduğu yolundaki iddialarının somut sembolünü teşkil eden, Erivan'daki "Soykırım Anıtının" fotoğrafı da yer aldığının görüldüğüne işaret etti.

1915'teki olayların 100. yılı münasebetiyle Ermenistan Cumhuriyeti ve Ermeni Diasporası’nın özellikle 24 Nisan gününe odaklanan yoğun bir Türkiye karşıtı kampanya planladığını kaydeden Korutürk, “Hükümetiniz de bu kampanyaya karşı koymak üzere özel çalışmalar yapmakta olduğunu açıklamış bulunmaktadır.” dedi.

ÇAVUŞOĞLU’NA ERMENİ SORULARI

CHP Milletvekili Osman Korutürk bu bilgiler ışığında Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’na şunları sordu:

"Anılan fotoğrafın Dışişleri Bakanlığı ajandasının Nisan ayı sayfasına konulması, bu çalışmalarla bağlantılı mıdır?

Dışişleri Bakanlığı ajandasına 'Ermeni Soykırım Anıtının' fotoğrafının konulması, Bakanlığınızca, sözde soykırım konusundaki Ermeni iddialarının, 24 Nisan 1915'in 100. Yıl dönümü münasebetiyle 'zımnen kabul edilmek suretiyle yatıştırılması' amacına yönelik yeni bir strateji olarak mı düşünülmüştür?

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 1915 olaylarının 100. yıl dönümüne yönelik Ermenistan ve Ermeni Diasporasının planlamakta olduğu kampanyayı sözde karşılamak amacıyla 24 Nisan tarihini Çanakkale Savaşlarının anma tarihiyle birleştirip devlet ve hükümet başkanlarından oluşan geniş bir davetli kitlesini aynı tarihte Çanakkale Törenlerine davet etmiş bulunmaktadır. Uluslararası camiada 'beceriksizce bir manevra' olarak nitelendirilmiş bulunan bu davetin durduk yerde 24 Nisan tarihi ile Ermeni iddialarının ulusal çıkarlarımızla bağdaşmayacak şekilde tartışmaya açılmasına, davet edilen devlet ve hükümet başkanlarının belki hiç niyetleri yok iken Ermeni iddiaları ile bu davet arasında bir seçim yapma durumunda bırakılabilecekleri Bakanlığınızca öngörülmemiş ve Sayın Cumhurbaşkanı uyarılmamış mıdır?

Yukarıda sözü edilen 24 Nisan Ermenistan ve Diaspora kampanyasını karşılamak için Bakanlığınızca hangi çalışmalar yapılmaktadır? Bunlar arasında ajandadaki fotoğrafa benzer başka sürpriz 'açılımlar' da bulunmakta mıdır?"