SP ile BBP tarafından oluşturulan Milli İttifak, genel seçime SP çatısı altında girme kararı almıştı. SP İzmir 1. bölge adayı Ahmet Gürhan, ekonomide yaşanan sıkıntılı sürecin sosyal patlamalara sebep olabileceğini söyledi. Türk halkının üreticisinden esnafına, çiftçisinden sanayicisine kadar ekonomik zorluk ve borç dağının altında kaldığını ifade eden Gürhan, ''İktidarı önce at sırtından attı, şimdi de millet sırtından atacak.'' dedi.

Gürhan, Türk ekonomisinde çizilen tablonun gerçeği yansıtmadığını ifade ederek, ''Ekonomimizin her ne kadar iyi durumda olduğu gösteriliyorsa da dünyanın sayılı ekonomileri arasında gösterilen ülkelerin rakamlarına baktığımız zaman tablo hiç de öyle görünmüyor. İnsanlarımızın sosyal hayatlarına ya da toplumumuzun yüzde 70'inin aldığı maaşlara ve yaşam standartına baktığımızda ekonomimizin ne kadar daraldığını görüyoruz. İşsizlik oranı yüzde 12'lere dayanarak, son 12 yılda en büyük işsizlik rakamlarını yakaladı. Kaldı ki IMF'ye borcumuzu kapattık deniyor ama işin özü öyle değil. Bir başka kuruluştan borç alıp IMF'ye borcu kapatmanın önüne geçilemedi. A bankasından alıp B bankasına borcunuzu ödeyip sonra da, 'IMF'ye borcumuz yok.' diyorsunuz. Diğer kuruluşlardan alınan borçlar, IMF'ye borç olarak görünmüyor.'' diye konuştu.

'BORÇLARIN FAİZLERİNİ KALDIRACAĞIZ'

'IMF'ye borcumuz kalmadı' söyleminin doğru olmadığını idida eden SP adayı Gürhan, ''Ülke ekonomimizin durumu çok iyi olmuş olsa bugün işçimiz, memurumuz, belli kesimde yaşayan insanımızın bugünkü durumu böyle olmaz. İnsanlarımızın çoğu borçlanmış durumda, hayatları ipotek altına alınmış. Bankalar, yüksek faizli krediler verdi. Türk insanının hayatı ipotek altında. Diğer ülkelerden verilen krediler, konut kredileri en yüksek faize sahip. Biz iktidara geldiğimiz zaman ülke içindeki borçlanmalarının tüm faizlerini sileceğiz. Sanayicimizin, işadamımızın, ekonominin içinde katkıda bulunan tüm aktörlerin de borçlarının faizlerini sileceğiz. Bunun için kaynaklar var. Son dönemde siyasi iradenin vergi affı, vatandaşımızın faiz yükü üzerinde bir darbeyi de devletin vurmasına neden oluyor. 12 yıl içinde kaynak sorulduğunda 600 milyar dolar borç, faiz ödemişiz. Bu yıl da 54 milyar dolar borç ödeyeceğiz.'' dedi.

'ÇİFTÇİDEN ALINAN, LÜKS TÜKETİMDEN ALINMIYOR'

Cari dengelerin altüst olduğunu savunan Ahmet Gürhan, ''İthalatla ihracat arasındaki farka bakın. Bu denge bozulmuşsa sizin ekonominizdeki denge de bozulmuştur. Vergi sisteminize bakacaksınız. Bugün dünyadaki en pahalı mazotu Türk halkı alıyor. Siz çiftçinin emeğiyle ürettiği, emeğin üzerindeki vergileri azaltmak zorundasınız. Lüks yattan yüzde 0 vergi alıp en yüksek vergiyi çiftçiden alıyorlar. Tüm üretim enstrümanları, en yüksek vergiyi veriyor.'' dedi.

Sosyal yaşamın yükselmesinin ekonominin büyümesine işaret olduğunun altını çizen Milli İttifak adayı Gürhan, ''Ekonomi rakamlarla yükselip bunu insanların gelir dağılımlarına yaymıyorsunuz, bu çok ciddi bir sorundur. Yüzde 1'in, toplam gelirin yüzde 34'ünü aldığı bir ortamda adil gelir dağılımından söz edilemez. Sosyal patlamalar olur. Türk insanı, açlık sınırının altında yaşıyor. Türkiye'nin rant sisteminden kurtulması gerekiyor. Siz dışarıdan gelen kara parayla ekonomiyi çevirmeye çalışmayacaksınız. Üretim girdileri arttırılıp istihdam sağlamadan bu iş olmaz. Plansız programsız yığmalar yapılarak, ekonomiye bir katma değer yansımasını beklemeyin.'' diye konuştu.

Sivil toplum kuruluşları, sanayi ve meslek odalarıyla bir planlama yapılması gerektiğini ifade eden Ahmet Gürhan, ''Bugüne kadar devletin bir planlamasını görmedik, öyle bir misyonu yok. Katma değere katkıda bulunan işadamlarımız, sanayicimiz ve sivil toplum örgütlerinin fikrini almadan, ekonomiyi düzeltme adına adım atmadan başarıyı yakalayamazsınız. İktidarın tüketim odaklı ve rantiyeci zihniyeti, ekonomiyi bu hale getirdi.'' şeklinde konuştu.