SP Genel Başkan Yardımcısı İlyas Tongüç, İç Güvenlik Paketi'nin iktidarın bir dayatması olduğunu belirterek, "Özellikle kolluk kuvvetlerine çok yoğun miktarda bir yetki verildiği ve bu yetkinin aşımı noktasında toplumda ciddi bir zarar ortaya çıkaracağı ortadadır. Hükümet şu anda kendi bindiği dalı kesiyor. Bindiğiniz dalı kesmeyiniz. Yarın hükümeti oluşturan çevrelerin de ciddi manada zarar göreceği bir kanun çıkarılmaktadır." dedi.

Eski başbakanlardan, Millî Görüş Lideri merhum Prof. Dr. Necmettin Erbakan'ın 4. vefat yıldönümü dolayısıyla düzenlenecek programa katılmak üzere Balıkesir'e gelen Tongüç, il teşkilatıyla buluştu. Burada, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Meclis'te görüşmeleri devam eden İç Güvenlik Paketi'ne tepki gösteren SP Genel Başkan Yardımcısı Tongüç, bunu iktidarın bir dayatması olarak yorumladı. Söz konusu paket hakkında çok yoğun bir tartışmanın Meclis merkezli devam ettiğini belirterek, "İnsanların herhangi bir makul şüphe çerçevesinde alıkoyulmasını, savcılık kararı olmadan bir kolluk kuvveti amiri eliyle 48 saate varan gözaltı süreleri olmasını, bu noktada gelişebilecek hadiselerde toplumda çok ciddi infiale sebebiyet verecek yanlışlara adım atma olarak görüyoruz." dedi. Görüşmelerin seçimden sonraya bırakılmasını isteyen Tongüç, yeni hükümetin konuyu tekrar ele alarak, toplumun azami faydasına olan bir kanunu yeniden gözden geçirilmek üzere komisyona göndermesi gerektiğini söyledi.

Dolarda yaşanan yükselişini de değerlendiren İlyas Tongüç, Türkiye'nin yapısal olarak ciddi bir ekonomik sıkıntının içinde olduğuna işaret etti. Dış borcun arttığını ve döndürülemez duruma geldiğini belirterek, "Şu anda iç, dış ve özel sektör borçlarımız 630 milyar dolara dayanmış durumda. Türkiye, bu borcu çevirebilecek sıcak parayı bulamamaktadır. Bundan dolayı işsizlik ciddi manada artış gösterdi. Üretim alabildiğine azalmıştır. İthalata dayalı bir ihracatın sürdürülebilir olmadığı ortaya çıkmıştır. Hayvancılık, tarım ve diğer sanayi sektörlerinde yaşanan kriz, hepsi biraraya geldi." diye konuştu.

'ÜLKEDE KISMİ BİR DEVALÜASYON YAŞANIYOR'

Hükümetin bir an evvel yürütmüş olduğu mevcut ekonomik reçetelerden vazgeçmesi gerektiğini savunan SP Genel Başkan Yardımcısı Tongüç, şöyle devam etti: "Üretimi ve istihdamı destekleyici politikaları ciddi olarak ele alma mecburiyeti var. Bu, sürdürülebilir bir durum değildir. Siz enflasyonu yüzde 8 oranlarında tutabilirsiniz ancak asıl enflasyonu milletin evinin içinde yaşadığını düşünürsek, milletin enflasyonu gösterilenin en az üç katı olarak hissettiğini biliyoruz. Hükümetin, bir an evvel çelik çomak oyununu bırakarak gerçek anlamda meselenin ne olduğunu ortaya koyması lazım. Dolar, geldiği mevcut durumdan daha geriye dönmeyecektir. Aslında kısmi bir devalüasyon yaşıyoruz. Bunun çok ciddi sonuçları olacaktır, karşımıza ciddi zamlar olarak çıkacaktır."