SP Genel Başkan Yardımcısı Şerafettin Kılıç, Türkiye gündemini meşgul eden 10 maddelik yeni uzlaşma metniyle ilgili açıklamalarda bulundu. Önemli olanın kâğıt üzerindeki maddelerde değil, yürek üzerindeki değerlerde uzlaşmak olduğunu belirten Kılıç, "Türklerle Kürtlerin ortak paydası olan İslam’ı ve kardeşlik ruhunu esas almadan 10 madde değil, 100 madde getirseniz yine çözüm olmaz. Irk merkezli değil, inanç merkezli bir çözümden başka çare yoktur. Erbakan Hocamız'ın ifadesiyle söylüyorum, ‘Bu milletin evlatları, bin yıldır her işe Besmele ile başlıyorlardı. Geldiniz, Besmele'yi kaldırdınız, yerine ırkçı kavramlar koydunuz. Bu milletin evlatlarını birbirine düşman ettiniz.’ Bu yüzden ilk maddesi Besmele olmayan hiçbir metin, çözüm ve çare olamaz." dedi.

'İMRALI’NIN DEĞİL, MİLLETİN MUTABAKATI ÖNEMLİ'

Çözüm sürecinde gelinen nokta ile ilgili bir basın açıklaması yapan SP Genel Başkan Yardımcısı Kılıç, sürecin sadece İmralı muhatap alınarak yürütülmesini sert bir dille eleştirdi. Öcalan tarafından gündeme getirilen 10 maddelik taslak paketin çözümün anahtarı gibi sunulmasına tepki gösteren Kılıç, “Bu millet, 35 bin gencini terör belasına kurban verdi. 400 bine yakın insan, yerinden yurdundan oldu. Terör, bu milletin ortak dramı ve ortak acısıdır. Ortak acılar, ortak kararlılıklar gerektirir. Sadece İmralı muhatap alınarak yürütülen bir süreç, millet vicdanında karşılık bulmaz. Önemli olan iktidar ile İmralı’nın mutabakatı değil, toplumun bütün kesimlerinin içinde yer alacağı bir milli mutabakatın sağlanmasıdır.” değerlendirmesinde bulundu.

'İKTİDAR HER SEÇİM AYNI OYUNU OYNUYOR'

SP olarak, toplumun bütün kesimlerinin temsil edildiği bir milli istişare toplantısı önerdiklerini ancak iktidarın bu çağrıyı dikkate almadığını söyleyen Kılıç, “Endişemiz odur ki bu iktidar, her seçim öncesi oynadığı demokrasicilik oyununu bir kez daha sahnelemeye çalışmaktadır. 13 yıldır her seçim öncesi millete yeni anayasa vaadinde bulunmuş ancak seçimden sonra da bu sözünü unutmuş ve rafa kaldırmıştır. Şimdi Türkiye yeni bir seçime gitmektedir ve iktidar, yine milletten yeni anayasa vaadiyle oy toplamaya çalışmaktadır. Hattâ bunun için 400 milletvekili istemektedir, yani çözüm süreci gibi hassas bir konuda bile milleti değil, kendi siyasi geleceğini düşünmektedir. Millet kaygısıyla değil, oy kaygısıyla hareket etmektedir.“ dedi.

'KARANLIK ODALARDA BULUŞMAKTAN VAZGEÇİN'

Ülkenin ateş çemberinin ortasında olduğunu, bu yüzden her adımın büyük bir dikkat ve hassasiyetle atılması gerektiğini vurgulayan Kılıç, “Bölgemizde etnik ve mezhebi farklılıklar tahrik edilerek, İslam ülkeleri parçalanmaya çalışılmaktadır. Millet olarak bu oyuna gelmemeli, tahriklere kapılmamalıyız. Türkiye’yi karıştırmak isteyen karanlık mihraklara karşı verilecek en güzel cevap inadına kardeşlik, inadına birlik beraberlik olmalıdır. Geçmişte yaşadığımız acı tecrübelerden ders çıkarmalı, siyasi rant beklentisiyle değil, Türkiye’nin geleceği düşünülerek hareket edilmelidir. Bu süreçte en kritik fay hattı çözüm sürecidir. Bu yüzden SP olarak bir kez daha çağrıda bulunuyoruz. Çözüm sürecini karanlık odalarda, gizli anlaşmalarla yürütmekten vazgeçin. Dürüst olun, şeffaf olun. Milletten korkmayın, milletten saklanmayın. Milletten gizli değil, milletle birlikte hareket edin. Aksi takdirde çözüm sürecinin, çözülme sürecine dönüşmesi kaçınılmaz olacaktır.” dedi.