CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, şuanda Doğu ve Güneydoğu'da seçim güvenliğini sağlayacak bir ortamın olmadığının söyledi. Bu durumun partiler için sıkıntı oluşturacağını vurgulayan Tanrıkulu, 7 Haziran'dan önce de güvenli bir ortam olmadığını ama böyle de olmadığını ifade ederek Diyarbakır'da HDP mitinginde patlayan bombayı hatırlattı: "Bu bombalı saldırı kitlesel bir katliam girişimiydi. Buna benzer olayların olmayacağının şuanda garantisi yok." dedi.

Cihan Haber Ajansı (Cihan) muhabirinin sorularını cevaplayan Sezgin Tanrıkulu, Cizre İlçe Seçim Kurulu'nun aldığı kararla siyasetin gündemine oturan sandık taşıma olayıyla ilgili seçim kanununun çok açık olduğunu ifade etti. İlçe Seçim Kurulunun böyle bir karar vermesinin hukuken seçim yasasına uymadığını dile getiren Tanrıkulu, temel bir yasaya aykırılık olduğunu vurguladı.

Siyasi açıdan Adalet ve Kalkınma Partisi'nin 7 Haziran'dan itibaren çıkan sandık sonucunu kabul etmediğini ve Türkiye'yi erken seçime sürüklediğini belirten Tanrıkulu, erken seçimdeki amacın da ne olursa olsun tek başına iktidara gelme arzusu, isteği olduğunu ve bunun için de her türlü hukuk dışı yolunun denenmek istendiğini ve Cizre olayının da bunlardan bir tanesi olduğunu ifade etti.

Bütün bölgede güvenli olmayan bir ortam bulunduğunu belirten Tanrıkulu, seçim zamanına kadar da bunun ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi. Sorunun sadece oy atma günüyle ilgili olmadığını, seçime kadar olan sürecin de güvenli olması gerektiğini dile getiren Tanrıkulu, adil ve dürüst bir seçimin; adil ve dürüst bir seçim propagandasının ve seçim çalışmalarının yapılmasına bağlı olduğunu ifade etti.

Maalesef şuanda Doğu ve Güneydoğu'da seçim güvenliğini sağlayacak bir ortamın olmadığının altını çizen Tanrıkulu, bu durumun partiler için sıkıntı oluşturacağını vurguladı. 7 Haziran'dan önce de güvenli bir ortam olmadığını ama böyle de olmadığını anlatan Tanrıkulu, Diyarbakır'da HDP mitinginde patlayan bombayı hatırlattı. Bu bombalı saldırının kitlesel bir katliam girişimi olduğunu belirten Tanrıkulu, buna benzer olayların olmayacağının şuanda garantisi olmadığını söyledi.

Diyarbakır ve Suruç'taki bombalı saldırı ile HDP'nin bürolarına yönelik saldırıların karanlık olaylar olduğunu ve bunların aydınlatılamadığını, etkin soruşturma da yapılamadığını dile getiren Tanrıkulu, "Bütün bunların toplamından çıkaracağımız sonuç şudur: Yargının tutumu, güvenlik güçlerinin tutumu... birbiriyle örtüşüyor. Bu örtüşmenin amacı da adil ve dürüst bir seçim yapılmasın." şeklinde konuştu.