CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, AK Parti iktidarı döneminde Sivas katliamı sanıklarının korunup ödüllendirildiğini belirterek, "Bugün Suriye’de her gün bir Sivas katliamı yaşanıyorsa, bunun birincil failleri mezhepçi siyasetin yürütücüleridir." dedi.

Yazılı bir açıklama yapan Tanrıkulu, 2 Temmuz 1993’te Madımak’ta yanan ateşin, bu ülkenin tarihinde kara bir leke bıraktığını ifade etti. 22 yıl önce yanan ateşin sadece bu ülkenin aydınlarını değil, aydınlık günleri ve tüm insanlığı hedef aldığını belirten Tanrıkulu, bugün bu lekeyi gurur vesilesi olarak taşıyanların, Ortadoğu’da mezhepsel çatışmaların da temel aktörü olduğunu savundu.

"AKP iktidarı döneminde Sivas katliamı sanıkları korunmuş, ödüllendirilmiştir." diyen Tanrıkulu, açıklamasında şunları dile getirdi: "Sivas katliamı insanlığa karşı suçtur ve bu suçun zamanaşımı olamaz. Ama AKP, bu suçu zamanaşımıyla gizlemeye, failleri kurtarmaya çalışmıştır. Nitekim Sivas’ta katliam yapanların zihniyeti AKP’yle birlikte 12 yılı aşkın yıl boyunca iktidarda kalmıştır. İnsanları mezheplerine, inançlarına göre tasnif eden zihniyet her türlü katliama da kapı aralıyor. Bugün Suriye’de her gün bir Sivas katliamı yaşanıyorsa, bunun birincil failleri mezhepçi siyasetin yürütücüleridir. Fakat bilsinler ki dini, vahşetlerinin gerekçesi olarak kullanmaya çalışanlar eninde sonunda yenilecektir. IŞİD zihniyeti yenilmeye mahkûmdur. İnsanlığı, insanlık onurunu yok etmeye çalışanlar kendi karanlıklarında boğulacaklardır. İnsanlığın ortak vicdanı bu vahşete daha fazla seyirci kalmayacaktır, kalmıyor da. AKP 7 Haziran’da bu toplumdan hak ettiği dersi almıştır. Mezhep temelli, ayrımcı politikalar artık bu toplum tarafından kabul görmüyor. Buna karşın inançlar arası barışı sağlamak zorundayız. İnanç çatışmasından, kinden, kandan beslenenler için barış bir kabustur. Barışı sağlayarak onlara bu kabusu yaşatmak en önemli görevlerimizdendir. İnsanların diri diri yakıldığı karanlık çağa mahkum olmadığımızı hep beraber göstereceğiz, göstermek zorundayız. Bu vesileyle 22 yıl önce hunharca katledilen canları saygıyla anarken, yakınlarını kaybedenlerin adalet mücadelelerine sonuna dek ortak olduğumuzu ifade etmek istiyorum."