CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker’in, Suriye sınırındaki mayınlı arazilerin temizlenmesi işinde yerli firmalara öncelik verilmesi önerisi kabul gördü. TBMM Genel Kurulu’nda, Milli Mayın Faaliyetleri Merkezi kurulmasına ilişkin kanun tasarısı hakkında söz alan Şeker, “Mayın temizleme işinde yabancı firmaları, Türk firmaları ile ortaklık yapmaya zorlayacak bir düzenleme yapmalıyız. Türk firmalarının ihalelerde yer almasına dair şart getirmeliyiz.” dedi. Tasarının maddeleri görüşülürken Şeker’in önerisi dikkate alınarak, “Mayın temizleme faaliyetlerine ilişkin mal ve hizmet alımlarında yerli firmalara öncelik verilir.” ifadesi eklendi.

Suriye sınırında öncelikle güvenliğin sağlanması gerektiğini ifade eden Milletvekili Şeker, tasarıya olumlu yaklaştıklarını ancak çeşitli soruların cevaplanması gerektiğini dile getirdi. Beşşar Esed’e bir yıl ömür biçenlerin, Şam’a üç saatte gireceklerini iddia edenlerin öngörülerinin tutmadığını söyleyen Şeker, şunları kaydetti: “Kimin elinin kimin cebinde olduğu bilinmeyen, güvenliğin kalmadığı, ajanların cirit attığı bu bölgedeki mayınlı arazileri, kurulacak bu merkez temizleyebilecek mi? Altı yedi yıldır bir arpa boyu yol gidilemeyen bu konu 2022’ye kadar, sekiz yılda nasıl gerçekleştirilecek? Kevgire çevirdiğiniz sınırda, teröristlerin kol gezdiği bir sınırda, bombaların, silahların karşılıklı gidip geldiği bir sınırda mayın temizleme işini salimen başarabilecek miyiz? Belli değil.”

'UYARILARIM DİKKATE ALINMADI'

Sınırda bir güvenlik zafiyeti olduğunu söyleyen CHP Milletvekili Şeker, bu konuda yaptığı uyarıları hükümetin dikkate almadığını, patlayan bombalarla gördüklerini savundu. 2012 yılında Gaziantep’te patlatılan bombada 10, 11 Şubat 2013’te Cilvegözü Sınır Kapısı'nda 13, 11 Mayıs 2013’te Reyhanlı’da bomba yüklü aracın patlamasıyla da 53 vatandaşın hayatını kaybettiğini hatırlatarak, Kilis’te sıfır noktasında kurulan kampın provokasyona zemin oluşturduğunu belirterek, artık hükümetin uyarılara kulak vermesini istedi. Suriye sınırında mayından temizlenecek arazinin köylülerden alındığını da hatırlatan Mehmet Şeker, mayınlar temizlendikten sonra oradaki topraksız köylülere bu arazilerin verilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.