HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Türkiye'nin IŞİD ile olan ilişkiler noktasında, Rojava’da Kürt kazanımlarına karşıt bir pozisyon belirleme noktasında, Suriye’de halkların iradesinden çok savaşın bir tarafı olma durumu noktasında tam bir iflas yaşadığını, Türkiye’nin bu iflaslarla yüzleşmesi gerektiğini belirterek "Suriye ve Rojava politikasında köklü değişimlere gitmesinin tam zamanıdır. Rojava’daki kantonların ve orada oluşan öz yönetimlerin Türkiye karşıtı ya da Türkiye halkları düşmanlığı taşımadığı görülmüştür." dedi.

HDP Grup başkanvekilleri Baluken ve Pervin Buldan ile bazı milletvekilleri, Meclis Grup Yönetim Toplantı Salonu'nda basın toplantısı düzenledi. Gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplayan Baluken, Kandil’e giden heyetle ilgili çözüm süreci ile ilgili heyetin bir kısmının bugün Kandil’de KCK yetkilileri ile önemli bir toplantı gerçekleştiriyor olduklarını söyledi. Baluken, "Biz son yaptığımız ziyaretten sonra devlet ve hükümet yetkilileri ile bazı görüşmeler gerçekleştirdik. Arkadaşlarımız bu görüşmelerin aktarımlarını yapmak, hem de AK Parti’nin provokatif yaklaşımlarını değerlendirmek üzere Kandil’de bir değerlendirme yapma ihtiyacı görmüşlerdir. Arkadaşlarımız döndükten sonra sürecin aşamasını arkadaşlarımız sizinle net bir şekilde paylaşacak." diye konuştu.

Süleyman Şah Türbesi'ne yönelik yapılan operasyon ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Baluken, "Biz başından beri Türkiye’nin Suriye ve Rojava politikasında yaptığı yanlışlara dikkat çekiyorduk. Gelişmeler Türkiye’nin Suriye ve Rojava politikasında hangi çözümsüzlük girdabına saplandığını ortaya koymuştur. Türkiye IŞİD ile olan ilişkiler noktasında, Rojava’da Kürt kazanımlarına karşıt bir pozisyon belirleme noktasında, Suriye’de halkların iradesinden çok savaşın bir tarafı olma durumu noktasında tam bir iflası yaşamıştır. Önümüzdeki günlerde Türkiye’nin bu iflaslarla yüzleşmesi, Suriye ve Rojava politikasında köklü değişimlere gitmesinin tam zamanıdır. Rojava’daki kantonların ve orada oluşan öz yönetimlerin Türkiye karşıtı ya da Türkiye halkları düşmanlığı taşımadığı görülmüştür." şeklinde konuştu.

ZAYTUNG HABERİ GİBİ

Meclis Genel Kurulu'nda iç güvenlik paketi görüşmelerinde yaptıkları oturma eylemi ile ilgili Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’ın değerlendirilmelerinin hatırlatılması üzerine ise Baluken, "Böyle bir değerlendirme yapılmışsa, bir zaytung haberi gibi. Bu Meclis görüşmeleri sırasında kimin taşkınlık yaptığını Türkiye halkı, uluslararası kamuoyu görüyor. Biz iç tüzükten kaynaklı olan haklarımızı kullanamayacak noktaya gelmiş durumdayız. Biz iç tüzüğün bize verdiği bütün yöntemlerin gaspına karşı sesimizi duyurmak için son derece onurlu bir oturma eylemi gerçekleştirdik. Bu oturma eylemimizin de bütün demokrasi çevreleri tarafından nasıl karşılandığını en iyi sizler biliyorsunuz." dedi.

Cemil Çiçek’in uzlaşma arayışı içinde olduğu iddialarına yönelik bir soruya da Baluken, "Cemil Çiçek’in bir uzlaşma arayışı içinde olması tabi ki gerekir. Meclis Başkanı bu vahim tablo karşısında sorumluluktan kaçan bir tablo ortaya koymuştur. Biz muhalefet partisi grup başkanvekilleri ile kendisini ziyaret ettiğimizde Meclisin işleyişi ile ilgili kaygılarımızı kendisine aktarmıştık. Bugüne kadar tek bir düzeltme girişiminin Cemil Çiçek tarafından yapıldığı bilgisine sahip değiliz. AK Parti Meclis başkanvekillerinin uyguladığı sahtekarlıklara Cemil Çiçek ortak olmuştur. 21 Şubat günü Cemil Çiçek Kanada’da olmasına rağmen Meclis Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı’nın görev yazısını ıslak imza ile göndermiştir. İki gün önceki oturumda Başkanvekili Bahçekapılı’nın Başkanvekili Yakut’a göreve devrettiğinde biz Cemil Çiçek’i arayarak yazılı görev kağıdını talep ettik. Ancak ne Cemil Çiçek o görev yazısını bize iletebildi ne de oturumu yöneten başkanvekilleri. Cemil Çiçek buradaki bütün hukuksuzlukları ortağı durumundadır. Bir uzlaşma arayışı içinde olması kadar doğal bir şey olamaz. Eğer bir uzlaşma arayışı varsa bu yasayı Genel Kuruldan komisyona geri çekmek, siyasi partilerin karşı çıktıkları maddelerle ilgili bir uzlaşma arayışı içinde olmak en doğru tavırdır." karşılığını verdi.