CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, Suriyeli sığınmacı kadınların yaşadıkları sorunlara ilişkin Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yazılı olarak cevaplanması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına soru önergesi verdi.

Suriye’de yaşanan savaş sonucunda Türkiye'ye gelen Suriyeli mültecilerin sayısının iki milyona yaklaştığını belirten Nazlıaka, 'Suriyeli sığınmacıların Türkiye’ye etkileri' konulu raporda şu konulara değinildiğini aktardı: "Türkiye’deki Suriyeliler konusu her şeyden önce bir sosyal uyum sorunudur. Sığınmacılar ile yerel halk arasında farklı dil, kültür ve yaşam tarzından kaynaklanan sorunlar yerel tepkinin en önemli nedenidir. Bunun yanı sıra, çok eşliliğin ortaya çıkması, buna bağlı boşanmaların artması, kadın ve çocuk istismarının yaşanması, bazı şehirlerde etnik ve mezhepsel kutuplaşmaları körüklemesi ya da yaratması, çarpık yapılaşma ortaya çıkan toplumsal etkiler arasında sayılabilir."

"Özellikle evli erkeklerin, Suriyelilerle evlenmesi, Kilis, Şanlıurfa ve Hatay’da yaşanmakta ve kadınlar başta olmak üzere yerel halk arasında tepkiye neden olmaktadır." diyen Nazlıaka, şöyle devam etti: "Her üç ilde de Suriyeli gelin meselesi yüzünden boşanmalar artmış durumdadır. Resmi kayıtlarda Suriyelilerle evlilik yüksek gözükmese de gerçek rakam çok daha fazladır. Örneğin Kilis’te boşanmaların yaklaşık yüzde 20’sinin Suriyeliler nedeniyle gerçekleştiği belirtilmektedir. Suriyelilerle evlendirme konusu maddi çıkar sağlama aracı haline dönüşmüştür. Evlenmek isteyen erkekler aracılara başvurmakta ve aracılara ücret ödenmektedir. Evliliklerde Suriyeli aileye başlık parası ödenmektedir. Kızlarını evlendirme Suriyeli aile açısından hem para kazanma hem de kızlarının hayatını kurtarmanın aracı olarak görülmektedir. Bu konunun bir diğer boyutu çocuk yaştaki kızların istismarıdır. Zira evlendirilen Suriyeliler arasında çocuk yaşta olanlar da bulunmakta ve yaşlı erkeklerle evlilik yapmaktadırlar." dedi.

Bu bağlamda Nazlıaka, şu soruları yöneltti:

"Kamuoyuna ülkemizde bulunan Suriyelilerin sayıları hakkında farklı açıklamalar yansımaktadır. Şubat 2015 tarihi itibariyle, ülkemizde bulunan Suriyelilerin sayısı nedir? Ülkemizde bulunan Suriyelilerin cinsiyet, yaş grubu, eğitim ve meslek grupları gibi özelliklere göre dağılımı nedir? Yaşadıkları illere göre dağılımı nedir?

Ülkemizde bulunan Suriyelilerin barınma, sağlık, çalışma, evlilik vb. gibi konulardaki durumları nasıl izlenmektedir?

Türkiye’de bulunan Suriye vatandaşlarının kendi aralarında ya da Suriyelilerin vatandaşlarımızla yaşadığı sorunlar nedeniyle kolluk kuvvetlerine ve adli mercilere intikal eden olay sayısı ve illere göre dağılımı nedir?

Türkiye’de evlilik yapan Suriyeli kadın ve kız çocuklarının sayısı, yaşları ve evlilik yaptıkları erkeklerin yaşlarına ilişkin veriler nelerdir? Bu konuda yasal girişimlerde bulunulmuş mudur?

İmam nikahı ile evlilik yapan, bir erkeğin ikinci eşi olan Suriyeli kız çocukları ve kadınların sayılarına ilişkin veriler nelerdir? Bu konuda yasal girişimlerde bulunulmuş mudur?

Bir köle ticaretine dönüşen, bütün evrensel değerleri yok sayan bu evliliklerle ilgili neden önlem alınmamaktadır? Bu çağdışı tabloya daha ne kadar göz yumulacaktır? İmam nikahı, para ile kız çocuklarıyla yapılan bu evliliklerle ilgili açılan idari ve adli soruşturma sayısı nedir? İllere göre dağılımı nedir?

Sokakta yaşayan ve dilenen Suriyelilerin sayısı nedir? Bu kişilerin yaşam koşullarının iyileştirilmesi için hangi önlemler alınacaktır?

Suça karışan Suriyelilerin sayısı nedir? Suç türlerine göre dağılımı nedir?

Suriye’den ülkemize gelen kaç çocuk sayısı nedir? Bu çocukların eğitimi nasıl sağlanmaktadır? Ülkemizdeki okullarda eğitim gören Suriyeli çocuk sayısı nedir? Üniversitelerimizde eğitim gören Suriyeli gençlerin sayısı ve okudukları bölümlere göre dağılımı nedir?

2007-2015 yılları arasında yıllar itibariyle Kilis, Şanlıurfa ve Hatay illerinde boşanma ve evlilik verileri nedir?"