CHP Mersin milletvekili adayı Fikri Sağlar, seçim çalışmaları kapsamında Mersin’in bütün ilçelerini gezdiğini, bu gezilerde vatandaşların en çok şikâyetçi olduğu konuların başında, Suriyeli göçmenlerden kaynaklanan sıkıntıların geldiğini gördüğünü ifade ederek, "Bu şikayetler basit bir yabancı huzursuzluğu olarak algılanmamalı. Durumun yabancı düşmanlığına dönüşmesi an meselesi." dedi.

Türkiye’de şu anda kaç Suriyeli bulunduğunun tam olarak bilinmediğini, ayrıca göçmenlerin kentlere nasıl dağıldığına dair bir bilginin yetkililerin elinde bulunmadığını anlatan Sağlar, "Mersin Valiliği kesin bir sığınmacı sayısı veremiyor. Yerel kaynaklar 250 bin civarında olduklarını söylüyor. Mersin Silifke arasındaki ikinci konutların tamamına yakını Suriyeliler tarafından kullanılmakta. Mersin’de konut fiyatları ve kiralar ortalama yüzde 121, beraberinde hayat pahalılığı da yüzde 17 artmış durumda.” ifadelerini kullandı.

Suriyeli göçmenlerin Mersin’in ekonomik ve sosyal yaşamındaki dengeleri altüst ettiğini, buna rağmen AK Parti iktidarının Suriyelilere ‘olağanüstü kolaylıklar’ tanıdığını kaydeden Sağlar, “Başta, öncelikli ve parasız sağlık hizmeti vermektedir. Muayeneler ve yataklı bakımlarda yurttaşlarımızın önüne geçme hakları vardır. Masraflar Vilayet tarafından karşılanmaktadır. Araçları kayıtlı değildir. Ayrıca dokunulmazlığı vardır. Kazanın yüzde yüz sebebi olsalar da sorumlulukları yoktur. Suriyelinin çarpması halinde sigortalar TC yurttaşına bedel ödememektedir. Bu durum müthiş bir trafik güvenliği sorunu ortaya çıkarmıştır. Sığınmacılara sağlanan iş yapma kolaylığı, kayıt dışına göz yumma anlayışı, haksız rekabeti getirmiştir. İşyeri açmada olağanüstü ayrıcalıkları vardır. Bu avantajlarla Mersin’in gelişen bölgelerinde peşi sıra işyerleri açmaktalar. Hükümet Suriyelilere çalışma hakkını da tanıdı. Bu nedenle Mersin’de işsiz sayısı Türkiye ortalamasının üzerine çıktı. İşi olanlar ise düşük ücretle çalışan Suriyeliler nedeni ile kazançlarının yarısını kaybettiler.” dedi.

Suriyelilere verilen ayrıcalıkların sosyal anlamda da sıkıntıya neden olduğunu kaydeden Sağlar açıklamasına şöyle devam etti: “Ekonomik krizden etkilenmiş olan esnaf, bu durumu artık sineye çekmekten vazgeçmiş. Açıkça tepkilerini dile getirmeye başlamış. İşsizliğin artışı, emeklerinin karşılığının verilmemesi, zaten büyük sıkıntı yaşayan Mersinliyi daha da çaresiz hale sokmuş. Orta kesimde ekonomik, alt kesimde güvenlik krizi yaşanıyor. Önceleri insanlık adına savaştan kaçanlara kucak açanlar şimdi, ekmekleri ve canlarının tehlikede olduğu gerekçesiyle açıkça, Suriyelileri istemediklerini belirtiyorlar. Gaziantep ve diğer kentlerde meydana gelen olayların benzeri Mersin’de de ihtimal dahilinde. Kısa zaman içinde gerekli önlemler alınmazsa bu olayın sonu çözümsüz bir soruna dönüşebilir.”