CHP Erzincan Milletvekili Erdoğan Özyalçın, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yazılı olarak cevaplanması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na Suruç saldırısına ilişkin soru önergesi verdi.

Soru önergesinde "Komşumuz ve akrabalık bağlarımız bulunan Suriye’yi kan gölüne çeviren rejim karşıtlarının askeri kanadını temsil eden 'yüksek rütbeli' bir grup Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde toplanarak 'ÖSO Yüksek Askeri Konseyi'ni oluşturmuşlardır." diyen Özyalçın, "Toplantıyla ilgili olarak 'ÖSO Genelkurmay Başkanı' olduğu ileri süren Tuğgeneral Abdulkerim el Ahmed, AA muhabirine, 3 yıldır görev yapan ÖSO Yüksek Askeri Konseyi'nin vazifesini tamamlamasının ardından yeni üye seçimi gerçekleştirdiklerini söylemiştir. Keza IŞİD sempatizanı olduğu öne sürülen topluluk, İstanbul Ömerli'deki bir piknik alanında toplu bayram namazı kılmıştır. Son olarak 20 Temmuz 2015 tarihinde Şanlıurfa Suruç ilçesinde yaşanan patlamada çok sayıda genç yaşamını yitirmiştir." ifadelerini kullandı.

Bu çerçevede Özyalçın, şu soruları yöneltti:

"Suruç’taki patlamanın fail ya da failleri kimlerdir? Önergenin yanıtlandığı tarih itibariyle olayın hukuki seyri nasıl gerçekleşmiştir? Acı olayın istihbarat zafiyeti nedeniyle önlenemediği iddiası doğru mudur?

Reyhanlı’da sözü edilen toplantı bilginiz dahilinde mi gerçekleşmiştir? Organizasyon kim ya da kimler tarafından yapılmıştır?

Toplantıya kaç Suriyeli katılmıştır? Katılanlar hangi sıfatla ve hangi tarihlerde Türkiye’ye nereden giriş yapmışlardır?

Giriş yapanlar arasında Türkiye’nin ‘terörist’ saydığı örgütle ilişkileri olduğu bilinen kişi ya da kişiler var mıdır?

Söz konusu toplantıya katılan kaç Suriyeli “muhalif” kaç gün süre ile Türkiye’de kalmıştır? Kaldıkları süre içinde nerede barınmışlar, barınma ücretleri kim ya da kimler tarafından karşılanmıştır?

Toplantının Türk istihbaratının gözetimi altında yapıldığı iddiası doğru mudur? Toplantıya istihbarat birimlerinden bir katılım olmuş mudur?

Türkiye üzerinden Suriye’deki gruplara gönderilmek üzere silah ya da bir başka askeri mühimmat gönderildiği iddiaları doğru mudur? Sözü edilen çerçevede, son altı ay içinde kaçak yollardan ülkemize sokulan mühimmat miktarı nedir? Bu mühimmatlar Türkiye’de herhangi bir terör olayında kullanıldığına dair bilgi/bulgu var mıdır?

IŞİD terör örgütünün Türkiye uzantısı olduğu iddia edilen grup ya da gruplara İstanbul’da kamp yeri ve/veya yerleri tahsis edildiği iddiası doğru mudur?

IŞİD terör örgütünün bayramlaşma adı altında İstanbul’da düzenlediği organizasyon için resmi izin istenmiş midir? Kim tarafından izin istenmiş, kim tarafından onay vermiştir?

Organizasyona katılan bu kişiler neden bayram namazı için camilere gitmeye yönlendirilmemiştir? Önergenin yanıtlandığı tarihte olay hakkında herhangi bir yasal işlem yapılmış mıdır?

Her biri ayrı ayrı gösterilmek üzere Türkiye’deki cezaevinde kaç El Kaide, El Nusra, IŞİD terör örgütü üyesi bulunmaktadır? Adı geçen terör örgütü üyesi olup da hakkında kırmızı bülten çıkarılan ve halen aranan kaç kişi bulunmaktadır?

Suudi kralı öldüğünde bayrakları yarıya indiren devletin Suruç’ta yitirdiğimiz canlar için ulusal yas ilan etmemesinin gerekçesi nedir?"