CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, AK Parti tarafından Türkiye’de 18 yaşını doldurmuş ve ilk defa oy kullanacak olan gençlerin adreslerine Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun fotoğrafının basılı olduğu ve seçim propagandası yapılan mektupların gönderilmesine tepki gösterdi. Tanal, özel hayatın gizliliği ilkesini ihlal ettiği gerekçesiyle konuyu TBMM’ye taşıdı.

Mahmut Tanal açıklamasında, Türkiye’nin her yerinde binlerce kişinin ad-soyad, yaş ve adres bilgilerine ulaşmanın bir siyasi partinin kendi çabaları ile mümkün olmayacağını, bu bilgilerin ancak Nüfus Müdürlüklerinden veya Yüksek Seçim Kurulu'ndan (YSK) alınmış olabileceğini beyan etti.

Bireylerin kişisel bilgilerini siyasi bir partiye sızdıran kamu kurumları ve bu kamu kurumlarında çalışan kamu görevlilerinin ve aynı zamanda insanların oluru olmadan kişisel bilgilerini alarak evlerine mektup gönderdiği için AK Parti’nin suç işlediğini dile getirdi.

Tanal şöyle devam etti: “Anayasamızın 20’inci maddesine göre –Herkes, kendisiyle ilgili kişisel verilerin korunmasını isteme hakkına sahiptir. Bu hak; kişinin kendisiyle ilgili kişisel veriler hakkında bilgilendirilme, bu verilere erişme, bunların düzeltilmesini veya silinmesini talep etme ve amaçları doğrultusunda kullanılıp kullanılmadığını öğrenmeyi de kapsar. Kişisel veriler, ancak kanunda öngörülen hallerde veya kişinin açık rızasıyla işlenebilir- iken söz konusu olayda mektuplar rastgele gönderilmemiş olup kişiye özel ve kişinin ilk defa oy kullanacağı bilinerek gönderilmiş, burada açıkça Anayasal bir ihlal söz konusu.”

İÇİŞLERİ BAKANI SEBAHATTİN ÖZTÜRK’E SORDU

CHP’li Tanal, AK Parti’nin 18 yaşını doldurmuş ve ilk defa oy kullanacak olan vatandaşlara seçimlere ilişkin propaganda malzemesi niteliğinde mektuplar göndermesi ve bu vatandaşların yaş ve adres bilgilerine ulaşmalarının özel hayatın gizliliği ilkesini ihlal etmesi sonucu konuyu TBMM’ye taşıdı. Tanal, İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk’e yönelttiği soru önergesinde şu sorulara yer verdi:

"Adalet ve Kalkınma Partisi, 18 yaşını doldurmuş olan ve ilk defa 2015 Genel Seçimlerinde oy kullanacak olan vatandaşlarımızın kişisel bilgilerine nasıl ulaşabilmiştir.
Bu bilgiler Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden mi alınmıştır? Yoksa başka bir kurumdan mı temin edilmiştir?
Bu kişisel bilgilere her vatandaş rahatça ulaşabilmekte midir?
Bu kişisel bilgiler herhangi bir kurumdan verildi ise bu durum özel hayatın gizliliği ilkesini ihlal etmek anlamına gelip, buna aracı olan kamu görevlileri suç işlememiş midir?
Bu bilgiler Bakanlığınız bilgisi dahilinde verildi ise yasal gerekçesi nedir?
Vatandaşlarımızın kişisel bilgilerini rızaları olmaksızın alarak seçim çalışmalarında kullanan ve bu kişilere yardımcı olanlar hakkında herhangi bir tahkikat başlatılmış mıdır?"