CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin 22. Genel Kurulu ve ödül töreninde İranlı Reza Zarrab'a ihracat şampiyonu ödülü verilmesinin utanılacak bir şey olduğunu söyledi. Tanal, "Ülkede suçla mücadele eden insanlar cezaevinde ama o şaibeden kurtulamamış olanlar da dışarıda ödüllendiriliyorsa artık söylenecek bir şey yok.” diye konuştu.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) basın toplantısı düzenledi. Tanal, basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, “Koalisyon görüşmeleri henüz başlamadı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın erken seçim açıklamaları var, bu konuyu nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna Tanal, “Anayasamızın hükümleri uyarınca Cumhurbaşkanı koalisyon hükümetlerinin oluşmasında herhangi bir olumlu veya olumsuz yönde fikrini açıklamaması lazım. Yani nötr kalması lazım, mesafeli durması lazım, kim iktidarı kurabilecek konumdaysa da hiç ayak sürtmeden bir an önce yetki vermesi lazım. Ancak bu ne olur? Meclis başkanının seçimden sonra normal rutin takvimden sonra ayak sürtmemesi lazım. Burada cumhurbaşkanı artık şunu yapmakta tarafsızlığına gölge düşürmüş durumda ve gerçekten bir siyasi partinin lideri gibi davranmakta." açıklamasında bulundu.

'CUMHURBAŞKANI OY İSTEDİ, KONUMU GAYRI MEŞRUDUR'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın statüsüne ve anayasanın emrettiği konuma uygun hareket etmediğini belirten Tanal şunları kaydetti: "Ülkenin anayasasında bir hüküm var şu anda onun hazırlığını yaptık, yemin eder etmez ilk kanun teklifimi vereceğim. Nedir bu? Gayet açık, net. Cumhurbaşkanı görev süresinin tamamlanmasından önce halk oylaması ile görevden alınabilir, halk oylaması sonucu görevden alınan cumhurbaşkanı bir daha aday olamaz. Buradan cumhurbaşkanına sesleniyorum. Gayet rahat. Milletvekili seçimlerinde bir genel başkan sıfatıyla adeta çalıştı. Oy istedi, milletvekili istedi, yüzde 52 ile seçilen bir cumhurbaşkanı yüzde 40 küsurata inmiştir, şu anda aslında konumu gayrı meşrudur, hukuksal meşruiyeti yoktur bu kanun teklifi ile birlikte gayet rahat yeni bir halk oylaması yapılmasıyla bakalım seçilecek mi seçilemeyecek mi? Aslında bu milletvekili seçimi bir nevi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın güveninin tazelenmesiydi, güven oyu almasıydı orada güven oylaması neticesinde halk güvensizlik oyu vermiştir. Halk şunu demiştir 'ey Cumhurbaşkanı sen halkı ötekileştiriyorsun, halkta kamp yaratıyorsun, halkı kamplara bölme' diyor. 'Biraz sessiz kal, duyarlı ol, kurumlar arasında uyumlu çalışma sağla' diyor. Maalesef halen burada Recep Tayyip Erdoğan bu halkın verdiği mesajı anlamış değil. Allah ıslah etsin.”

Bir başka gazetecinin, “Rıza Sarraf’a dün ödül verildi bakanlar tarafından bu konuda neler söylersiniz?” sorusuna Tanal, “Netice itibariyle o da ayrı bir handikap. O da utanılacak bir şey. Ne söyleyeyim şimdi. Çok kötü bir hadise. Ülkede suçla mücadele eden insanlar cezaevinde ama o şaibeden kurtulamamış olanlar da dışarıda ödüllendiriliyorsa artık söylenecek bir şey yok. Bu olaylar, bu vatandaş, onlarla aynı zamanda birlikte suç işlediklerine ilişkin soruşturma dosyaları vardı. O soruşturma dosyalarında bunlar suç ortağı deniliyordu o da ayrı bir garabet doğrusu.” cevabını verdi.