Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, çocuklar, kadınlar, yaşlılar, gençler ve kamu görevlilerinin yargısız infaz ve orantısız güç kullanımıyla hayatlarını kaybettiğini savundu. Tanrıkulu, İç Güvenlik Yasası'yla tanınan hukuk dışı yetkilerle, valiler ve kaymakamların sıkıyönetim komutanlarına ve OHAL valilerine dönüştürüldüğünü vurguladı.

Tanrıkulu, son günlerde yaşanan olaylar üzerine yazılı bir açıklama yaptı. AKP çoğunluğu tarafından çıkarılan İç Güvenlik Yasası'yla tanınan hukuk dışı yetkilerle, valiler ve kaymakamların sıkıyönetim komutanlarına ve OHAL valilerine dönüştürüldüğünü belirten Tanrıkulu, son günlerde yaşanan olaylarla birlikte özel güvenlik bölgeleri, sokağa çıkma yasaklarının yeniden hayatımızın bir parçası haline getirilmeye çalışıldığına dikkat çekti.

Yetkilileri hukuk içinde davranmaya davet edip, yasa dışı ve keyfi yaşam hakkı ihlallerine neden olmamak konusunda uyaran Tanrıkulu, şöyle devam etti: "Çocuklar, kadınlar, yaşlılar, gençler ve kamu görevlileri yargısız infaz ve orantısız güç kullanımıyla yaşamlarını yitiriyorlar. Son olarak Cizre’de ilan edilen sokağa çıkma yasağından sonra, tüm çabalarımıza ve TBMM üzerinden yaptığımız girişimlere rağmen hiçbir yetkiliye ulaşmak bugün itibariyle mümkün olmamıştır. Bilgi almak ve insan hakkı ihlallerini önlemek amacıyla İçişleri Bakanı, Vali ve Kaymakam nezdinde yaptığımız girişimler kendileriyle temas kurulamadığı, ulaşılamadıkları için sonuçsuz kalmıştır. Cizre’de daha geçen hafta 7 ve 10 yaşlarında iki çocuk, biri sağlık çalışanı, diğeri DEDAŞ görevlisi 2 kamu görevlisi keyfi infazla yaşamlarını yitirmişlerdir. Şimdi aynı tablonun daha ağırının yaşanmaması için yetkilileri hukuk içinde davranmaya davet ediyor, yasa dışı ve keyfi yaşam hakkı ihlallerine neden olmamak konusunda bir kez daha uyarıyoruz."