CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Ahmet Davutoğlu'na IŞİD'in Türkiye’de 3 binden fazla üyesinin olduğu ve Suriye ile Irak’ta savaşan 600’e yakın Türk IŞİD’li bulunduğu iddiasını sordu.

Meclis Başkanlığı'na Davutoğlu'nun cevaplaması istemiyle soru önergesi veren Tanrıkulu, "Basına yansıyan haberlere göre, IŞİD’in Türkiye’de 3 binden fazla üyesi ve Suriye ile Irak’ta savaşan 600’e yakın Türkiye’den IŞİD’li bulunmaktadır. IŞİD’in Kürtlere, Alevilere ve azınlıklara saldırabileceği, özellikle azınlıkların yaşadığı illeri hedef seçebileceği iddia edilmektedir. Son 16 ay boyunca IŞİD ve Nusra Cephesinden Türkiye üzerinden Irak ve Suriye’ye yaklaşık 12.000 kişi geçtiği ifade edilmektedir. Türkiye-Suriye sınırında potansiyel savaşçıların Suriye’ye sokulması ve IŞİD’e katılımlarının insan ağları vasıtasıyla gerçekleştiği ifade edilmektedir." dedi.

Bu bağlamda Tanrıkulu, şu soruları yöneltti:

IŞİD’in Türkiye’de 3 binden fazla üyesi ve Suriye ile Irak’ta savaşan 600’e yakın Türkiye’den IŞİD’li bulunduğu iddiası doğru mudur?

İddia doğru ise, IŞİD’in Türkiye’deki 3 bin üyesi ile ilgili önleyici tedbirler alınmış mıdır ya da alınacak mıdır? Alınmışsa, alınan tedbirler nelerdir?

IŞİD’in Türkiye’de Kürtler, Aleviler ve Azınlıklara yönelik saldırılar yapacağı iddiası doğru mudur?

İddia doğru ise, saldırı olasılığına karşı hangi tedbirler alınmıştır?

Son 16 ayda IŞİD ve Nusra Cephesinden 12.000 kişinin Türkiye üzerinden Suriye’ye geçtiği iddiası doğru mudur?

İddia doğru ise, geçişler hangi yollardan, nasıl gerçekleşmektedir?

Türkiye-Suriye sınırında potansiyel savaşçıların Suriye’ye sokulması ve IŞİD’e katılımlarının insan ağları vasıtasıyla sağlandığı iddiası doğru mudur?

İddia doğru ise, potansiyel savaşçıların Suriye’ye sokulması ve IŞİD’e katılmalarını sağlayan insan ağı sayısı kaçtır?

Potansiyel savaşçıların Suriye’ye girişini ve IŞİD’e katılmalarını sağlayan insan ağı ile ilgili yapılan inceleme var mıdır? İnceleme yoksa, sebebi nedir?