CHP Genel Başkan Yardımcısı İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Ahmet Davutoğlu'na İstanbul'da Zincirlikuyu, Levent, Maslak gibi yerleşimin yoğun olduğu bölgelerde hissedilen kokunun deprem habercisi olduğu iddialarının bilimsel temeli olup olmadığını sordu.

Davutoğlu'nun cevaplandırması istemiyle Meclis Başkanlığına soru önergesi veren Tanrıkulu, "Basına yansıyan haberlere göre, İstanbul’da Zincirlikuyu, Levent, Maslak gibi yerleşimin yoğun olduğu bölgelerde hissedilen kokunun kaynağı anlaşılmazken, sosyal medyada görüşlerini paylaşan birçok kişi, kokunun kükürt kokusuna benzediğini ifade etmiştir. Öte yandan bazı Twitter kullanıcıları ise, bu gizemli kokunun depremden önce ortaya çıkan radon gazı olabileceğini, dolayısıyla hissedilen bu kokunun yaklaşan İstanbul depreminin habercisi olabileceğini belirtmişlerdir." dedi.

Bu bağlamda Tanrıkulu, şu soruları yöneltti:

"İstanbul’da Zincirlikuyu, Levent, Maslak gibi yerleşimin yoğun olduğu bölgelerde koku hissedildiği iddiası doğru mudur?

İddia doğru ise, hissedilen kokunun kaynağı nedir?

İstanbul’da Zincirlikuyu, Levent, Maslak gibi yerleşimin yoğun olduğu bölgelerde hissedilen kokunun Radon gazı olduğu iddiası doğru mudur?

İstanbul’da Zincirlikuyu, Levent, Maslak gibi yerleşimin yoğun olduğu bölgelerde hissedilen koku ile ilgili bilimsel araştırma yapılmakta mıdır? Bilimsel araştırma kim ya da kimler tarafından yapılmaktadır?

İstanbul’da Zincirlikuyu, Levent, Maslak gibi yerleşimin yoğun olduğu bölgelerde hissedilen kokunun deprem habercisi olduğu iddialarının bilimsel temeli var mıdır?

İstanbul'daki depremin riskine karşı hava, kara ve denizde yapılan bilimsel ölçümler nelerdir?

İstanbul’da Zincirlikuyu, Levent, Maslak gibi yerleşimin yoğun olduğu bölgelerde hissedilen koku ile ilgili kamuoyu neden zamanında bilgilendirilmeyerek, spekülasyona açık hale getirilmektedir?

İstanbul'da deprem ile ilgili söylentilerin etkisini azaltmak ve kamuoyunun doğru ve güvenilir bilgi edinmesini sağlamak için Halkla İlişkiler ve İletişim Merkezi kurulmuş mudur? Kurulmuşsa, bu merkeze nasıl ulaşılacaktır ve bilgi alınacaktır?"