CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Ahmet Davutoğlu’na, “İçinde iki bakan ve milletvekillerinin de bulunduğu heyetin Cizre’ye ilerleyişine engel olunmasının gerekçesi nedir?” diye sordu. Davutoğlu'nun yazılı olarak yanıtlaması için bir soru önergesi veren Tanrıkulu, Davutoğlu'na Cizre ile ilgili 10 soru yöneltti.

Tanrıkulu, TBMM Başkanlığı'na verdiği dilekçede ilk olarak "Şırnak’ın Cizre ilçesinde ilan edilen sokağa çıkma yasağı 6 günü geride bıraktı. Kentte yaşayan yurttaşlarımız, aralıksız devam ettirilen sokağa çıkma yasağı nedeniyle, temel ihtiyaçlarını karşılayamaz durumdalar. Öte yandan Cizre’de ağır insan hakkı ve yaşam hakkı ihlallerinin gerçekleştiği yönünde bilgiler var. Bugün itibariyle Cizre’deki durumu incelemek üzere kente intikal etmeye çalışan ve içinde iki bakanın da bulunduğu heyet araçlarından indirilerek kente ilerleyişlerine izin verilmemiştir." açıklaması yaptı.

Ardından da şu soruları yöneltti: "Bu bağlamda;
1) İçinde iki Bakan ve milletvekillerinin de bulunduğu heyetin Cizre’ye ilerleyişine engel olunmasının gerekçesi nedir?
2) Heyete ait araçların Mardin’in Midyat ilçesinde alıkonulmasının hukuki gerekçesi nedir?
3) Demokratik siyasal sistemlerde meclisin ve siyasi partilerin temel görevlerinden birinin idarenin işlemlerini ve insan hakkı ihlallerini denetlemek olduğu düşünüldüğünde, Bakanlar ve milletvekillerinden oluşan heyetin Cizre’ye sokulmaması nasıl açıklanabilir?
4) Cizre’deki sokağa çıkma yasağının Aralıksız 6 gün sürdürülmesinin gerekçesi nedir? Yurttaşların temel ihtiyaçlarını karşılamaktan yoksun kalmasına neden olan bu yasağı ne zaman kaldıracaksınız?
5) Bir kentte 6 gün boyunca aralıksız sokağa çıkma yasağı uygulanması açık bir insan hakkı değil midir?
6) Uygulanan sokağa çıkma yasağı süresince yurttaşlarımızın temel ihtiyaçlarını karşılaması için herhangi bir önlem alınmış mıdır? Alınmadıysa kentte yaşayan yurttaşların oluşan büyük mağduriyetinin sorumlusu kimdir?
7) Cizre’de evlere şu an elektrik ve su verilmekte midir?
8) Cizre’de yaşayan yurttaşlarımızın yiyecek ve su gibi temel ihtiyaç maddelerine ulaşım olanağı var mıdır?
9) Cizre’de yaşayan yurttaşlarımıza acil durumlarda sağlık hizmeti verebilecek personel bulunmakta mıdır?
10) Kentte şu ana dek süren çatışmalarda yaşamını yitiren sivil yurttaş var mıdır? Varsa sayısı kaçtır?"