Manisa'da Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restore edilen ve merkez Şehzadeler Belediyesi tarafından da iç dizaynı yapılan 500 yıllık tarihi Rum Mehmet Paşa Bedesteni'nin açılışı Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç tarafından yapıldı.

Şehzadeler Belediyesi tarafından nikah ve çok amaçlı salon olarak kullanılacak tarihi Rum Mehmet Paşa Bedesteni’nin açılışına Başbakan Yardımcısı Arınç'ın yanı sıra AK Parti Manisa Milletvekili Uğur Aydemir, Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Şehzadeler Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, AK Partili Yunusemre Belediye Başkanı Mehmet Çerçi, Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Çelebi, siyasi parti temsilcileri, oda başkanları ve vatandaşlar katıldı.

Başbakan Yardımcısı Arınç burada yaptığı konuşmada, dünyanın çeşitli bölgelerinde otantik yerler olduğunu ve otantik yerlerin çok turist çektiğini belirterek, Manisa’nın da otantik yerlerini olmasına karşın turist çekemediğini söyledi. Arınç, "Manisa kültür, turizm ve tabiat varlıkları bakımından çok zengin bir il olmasına karşın turist sayısı bakımından fakir bir il. Manisa’nın turist kaynaması lazım. Sadece Balkanlarda, Ortadoğu’dan ve bir başka yerden değil. Dünyanın her yerinden Manisa’ya mutlaka turist gelmesi lazım. Bunun için de onun hoşuna gidecek şeyler yapmamız gerekir." dedi.

"JAPON İMPARATORU'NA 'CAMLI KÖŞK NERESİ?' DEDİM"

Japonya’yı Meclis Başkanı iken ziyaret ettiğimde Mikasa yani imparatorlarını ziyaret ettiğini anlatan Arınç, şöyle konuştu: "İmparator bana iki soru sordu. Sorularda çalışmadığım yerlerden çıkınca da biraz afalladım. Bir sürü şey konuştuk. Ama sonunda imparator dedi ki, ‘Camlı Köşk Ne Durumda’ dedi. Espiri olsun diye söylemiyorum, Ama Camlı Köşk’te neresi dedim. Biz adamla ne konuşmaya geldik, adam bize ne soruyor. ‘Tamam’ o iş dedim attım. Sonra dışarı çıktım, ‘Benim mahcup ettiniz. Camlı Köşk neresi’ dedim. Adam durdu durdu bana Camlı Köşk dedi. Bana dediler ki, 'Dolmasahçe Sarayı’nda Kabataş Caddesi üzerinde sarayın dışarıya bakan tek mekanına Camlı Köşk derler. Bunun içerisinde kristal avizeler vardır. Cam mamulleri vardır. Japonlar orayı çok severler' dediler. ‘Gözün çıkmasın. Baştan söyleseydiniz. Belki daha güzel şeyler konuşacaktım’ dedim. Sonra İstanbul’u aradım Milli Sarayları. Dedim, ‘O Camlı Köşk ne durumda’. Bana ‘Efendim 7 aydan beri restorasyonu yapılıyor. Bitmek üzere’. Haber gönderdik imparatora. ‘Ben Haziran ayında gittim. Eylül ayında açılışını yapacağız’ dedim. Adam mutlu oldu. Şimdi vartayı atlattık zannediyordum. Ama ikinci soru geldi. ‘Kalehöyük’teki kazılar ne durumda’ dedi. Allah Allah. Biz Japonya- Türkiye ilişkilerini düşünüyoruz. Koskoca güneşin oğlu Hirohito bana Kalehöyük’teki kazıları soruyor kardeşim. Adam Kalehöyük’teki kazılar ne durumda diyor. ‘Elinin körü’ diyeceğim ama koskoca güneşin oğlu. Sonra 'Kalehöyük’teki kazılarda çok iyi gidiyor’ dedim. Sonra bana dedi ki ‘Bizim prens Tomohito her sene oraya geliyor. Kazı yapıyor. Bir de orada müze yapacak. Hala bu kazıları bitiremedi’ dedi. Biz de gaza geldik ‘Bu sene bitireceğiz onları’ dedik. İnanın böyle. Kalehöyük dedikleri yer Kaman'ın bir beldesi. Şunu söyleyeceğim. Japon çok geziyor. 170 milyon nüfusu var. 170 bin turist ancak Türkiye’ye geliyor. Hepsi paralı. Güneş, deniz, kum falan bunun için gelmiyor. Tarih, arkeoloji için geliyorlar ve para bırakıyorlar. Tek sevdikleri yer bizim şu Kapadokya yöresi veya İstanbul’daki Dolmabahçe Sarayı. Japonları Türkiye’ye çekmenin yolu bu özelliklerimizi tanıtabilmekte. Manisa’da bir Bedestenimiz var. Çevresinde yüzyıllık eserlerimiz var.’’ diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı Arınç, Şehzadeler Belediyesi’ne Tarihi Rum Mehmet Paşa Bedesten hariç, Kurşunlu Han ile tarihi Yeni Han’ında önümüzdeki aylar içerisinde devredileceğinin müjdesini verdi. Arınç konuşmasını ardından protokol üyeleri ile birlikte tarihi Rum Mehmet Paşa Bedesten’nin açılış kurdelesini dualar eşliğinde kesti.