TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Sultan 2. Abdülhamid Han ve Dönemi Uluslararası Sempozyumu” tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada “Hafızasını yitiren bir millet, kültür ve medeniyetini de yitirmiş demektir” ifadelerini kullandı.
TBMM Başkanı İsmail Kahraman Dolmabahçe Sarayı’nda düzenlenen “Sultan 2. Abdülhamid Han ve Dönemi Uluslararası Sempozyumu” tanıtım toplantısına katıldı. Toplantıya Kahraman’ın yanı sıra, TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, TBMM Genel Sekreteri Mehmet Ali Kumbuzoğlu, Prof. Dr. İlber Ortaylı katıldı.
Toplantıda bir konuşma yapan TBMM Başkanı Kahraman, bugün tarihi ve kültürel mirasın bilinmediğini belirtti. Kahraman, “Çünkü tarih açısından toplum olarak, millet olarak üzerimizde bir unutkanlık perdesi çekildi. Özellikle de gençlerimizin bir kısmı bilgiden yoksun, çoğu şeyi bilmiyor. Hatta en yakın tarihini de bilmiyor, söyleyeni yok. Bilenler söylemiyor, bilmeyenler uyduruyor. Bütün hakikatler böylelikle karanlıklar içinde kaybolup gidiyor. Lakin bu noktada hemen hatırlatayım ki, maalesef hafızasını yitiren bir millet, kültür ve medeniyetini de yitirmiş demektir. O nedenle tarihi bilmek, tarihi hadiselerden ders çıkarmak zorundayız. İşte bu sempozyumun hafızamızda bir nebze olsun tarih şuuru ve tarih bilinci aşılamak için bir adımdır. Çünkü Sultan Abdülhamid ve dönemi analitik bir biçimde incelenip, analiz edildiğinde, çıkarılacak sonuçların istikbale yapacağımız uzun ve meşakkatli yürüyüşte yönümüzü tayin edecek bir pusula, önümüzü aydınlatacak bir meşale olacaktır” dedi.
TBMM Başkanı Kahraman, “TBMM Başkanlığı idaresinden sorumlu olduğu ve Milli Saraylar olarak isimlendirilen başta Dolmabahçe, Beylerbeyi Sarayları olmak üzere diğer kasır ve köşklerimizin bir yandan muhafazasını ve gelecek nesillere aktarılmasını sağlamaya çalışırken, diğer yandan da bu yapıların her yönüyle incelenmesini temel vazifelerden olarak görmektedir. Milli Saraylarımız sadece birer mimari eser olmaları ile değil, bir Cihan devleti olan Osmanlı sultanlarının yönetim merkezi ve meskenleri olmaları sebebiyle büyük öneme haizdir” ifadelerini kullandı.
TBMM Başkanı İsmail Kahraman, “Sultan 2. Abdülhamid tahta çıktıktan sonra Anayasal-Parlamenter sisteme geçişle ilgili çalışmaları Dolmabahçe Sarayı’nda başlatmış, ardından 1. Meşrutiyet 23 Aralık 1876’da ilan edilmiş ve Meclis-i Mebusan ilk toplantısını 19 Mart 1877’de yine bu Sarayda gerçekleştirmiştir. Milli iradenin tecelligahı olan TBMM’nin Sultan 2. Abdülhamid’i anması ve bu anma etkinliğini Dolmabahçe Sarayı’nda gerçekleştirmesi işte böyle özel bir anlamı ifade ediyor. Diğer taraftan şahsi düşüncem ve temennim öncü kişilerimizi doğum yıldönümlerinde anmanın daha doğru olacağıdır. Nitekim dünyadaki tatbikatta budur” dedi.
Karahaman, “Doğumunun 174. yılı olması nedeniyle Sultan 2. Abdülhamid Han’ı tüm yönleriyle değerlendirmek gayesiyle uluslararası sempozyumun yanı sıra ve bir dizi etkinlik de düzenlemiştir. Sempozyum, TBMM Milli Saraylar bünyesindeki tarihi mekanlardan Dolmabahçe Sarayı’nda 22-24 Eylül 2016 tarihlerinden gerçekleştirilecektir” diye konuştu.
Doğumunun 174. yılı kapsamında anılacak olan Sultan 2. Abdülhamid Han için düzenlenen sempozyumda 12’si yurt dışından olmak üzere 65 akademisyenin katılacağı 16 oturum düzenlenecek. Sempozyumda Sultan 2. Abdülhamid Han ve onun hükümdarlığı dönemindeki ekonomik ve sosyal-politik durumlar ele alınacak. Sergi, konser gibi programların yanı sıra da Sultan 2. Abdülhamid Han’ı konu alan belgesel gösterimi gerçekleştirilecek.