Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı İdari Teşkilatı, Meclis çalışanlarının uyması gereken etik ilkeler ve davranış kurallarını belirleyen, karşılaşılabilecek olaylara ilişkin yol gösterici örnekleri içeren "Etik Rehberi" hazırladı.

Rehberde, "hediye ve menfaat sağlama yasağı" bölümü de yer alıyor. "TBMM çalışanlarının tarafsızlığını, performansını, kararını veya görevini yapmasını etkileyen veya etkileme ihtimali bulunan, ekonomik değeri olan ya da olmayan, eşya veya menfaati kendisi, yakınları veya üçüncü kişiler adına kabul etmez. TBMM çalışanları, ilgili mevzuata, nezaket ve protokol kuralarına uygun olarak verilen hatıra veya bilgilendirici nitelikteki kitap, dergi, cd, broşür ve benzeri hediyeler hariç olmak üzere; burs, seyahat, konaklama, eşya, giysi, takı, hediye çeki ve benzeri hiçbir hediyeyi kabul etmez." deniyor. "Hediye ve menfaat sağlama yasağı" bölümünde kullanılan resimler de dikkat çekici. Kol saati, uçak bileti, elmaz ve hediye kutusu gibi resimler çizildi.

Konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, TBMM Genel Sekreteri İrfan Neziroğlu öncülüğünde TBMM Başkanlığı İdari Teşkilatının; dürüstlük, tarafsızlık, adalet, hukuka uygunluk, saydamlık, eşitlik ve etkinlik gibi değerleri karar ve eylemlerinde hâkim kılan bir kamu hizmeti anlayışını benimsediği ifade edildi.

Bu çerçevede TBMM Başkanlığı İdari Teşkilatı yöneticileri dâhil tüm çalışanlarının görevlerini yürütürken uymaları gereken etik davranış ilkelerini belirlemek suretiyle etik kültürün yerleşmesine katkı sağlamak ve TBMM’nin kurumsal saygınlığına uygun, ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlara örnek nitelikte yüksek standartlarda hizmet sunumuna yardımcı olmak amacıyla TBMM Başkanlığı İdari Teşkilatı Etik Rehberi hazırlandığının belirtildiği açıklamada, "Rehber, Kurum çalışanlarının uyması gereken etik ilkeler ve davranış kurallarını belirlemekle birlikte çalışanların görevlerini yerine getirirken karşılaşabilecekleri olaylara ilişkin yol gösterici örnekleri de içermektedir. Rehberin hazırlanma sürecinde, birimlerden görevlendirilen personele Başbakanlık Etik Kurulu yönetici ve uzmanlarının katılımıyla bilgilendirme programı düzenlenmiş, Kurum personeline duyuru yapılarak birim çalışanlarının etik konusunda görüş ve önerilerini görevli personele iletmeleri istenmiş, katılımcı bir anlayışla sürdürülen çalışmalar neticesinde rehber yayına hazırlanmıştır.
TBMM Başkanlığı İdari Teşkilatı Etik Rehberi, Kurumun üstlendiği misyon ve sorumluluklara uygun şekilde vatandaşlara ve diğer kamu kurumlarına örnek olmak amacıyla kamu kurumlarına ve kütüphanelere gönderilecek, TBMM çalışanlarına dağıtılacaktır." denildi.