Eski Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Galip Mendi, darbe gecesi nikah şahidi olduğu için Gazi Orduevi’ndeki bir düğünde olduğunu belirterek, darbe girişimi ile ilgili jandarma istihbaratından bir bilginin gelmediğini söyledi.
TBMM FETÖ ve 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonunun dinlediği eski Jandarma Genel Komutanı Galip Mendi, darbe gecesi nikah şahidi olduğu için Gazi Orduevi’ndeki bir düğünde olduğunu söyledi. Darbe girişimi ile ilgili jandarma istihbaratından bir bilginin gelmediğini belirten Mendi, "Ancak darbe teşebbüsünde olan bazı personelle ilgili haklarında MİT’ten ve emniyet teşkilatından ihbar aldıklarımız vardı. Terfi sırasında olan albaylarla ilgili kuvvetli şüphe olanların yaş toplantısında Genelkurmayla emekli edilmesi konusunda mutabakata varmıştım. 12 Eylül’den yaklaşık 1 sene sonra o zaman bana bir bilgi gelmişti. 12 Eylül’den sonra FETÖ’ye bağlı Silahlı Kuvvetlerle irtibatı olan 1 kişinin verdiği ifadeyi hatırlıyorum. Bizim hedefimiz 3-4 senelik değil bizim hedefimiz 30-40 senelik. Biz zeki öğrencileri askeri okullara sokacağız, takip edeceğiz, kurmay olmalarını sağlayacağız. Biz 30-40 sene sonra bunların kurmay olup general olması ve Silahlı Kuvvetlerin komuta yapısını ele geçirmesini bekliyoruz diye ifadesini hatırlıyorum" dedi.
’Darbe fikrini ilk ortaya atan Galip Mendi’dir’ yönündeki iddiaların sorulması üzerine Mendi, "Muhtemelen Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarını da buraya davet edeceksiniz, bilmiyorum tabi olan nedir? Onlara rahatlıkla sorabilirsiniz bir seneden beri kuvvet komutanlığı yapıyorum, bir seneden beri Genelkurmay Başkanı ve diğer kuvvet komutanlarıyla çalıştım. Bunu ispat edemeyenleri nefretle kınıyorum. Çünkü, böyle bir şey asla ağzımdan çıkmadı. Ben Genelkurmay Başkanına talimat verme yetkisinde değilim ki, Genelkurmay Başkanı benim amirim" şeklinde konuştu.