Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) şeref holünde 25. dönem seçimlerinde milletvekili olanlar için kayıt masaları kuruldu.

TBMM Genel Sekreteri Dr. İrfan Neziroğlu, milletvekili kayıt masaları ve 25. dönem Parlamento'nun oluşumuna ilişkin basın mensuplarını bilgi verdi. Neziroğlu, mazbatasını alan yeni milletvekillerini kapıda karşılayacaklarını ve görevlilerin nezaretinde şeref holündeki kayıt masalarına yönlendirileceğini belirterek, “Buraya geldiklerinde ilk olarak mazbatalarını teslim edecekler ve kayıt işlemleri başlayacak. Bir takım formlar gerek sosyal güvenlik ile gerek mal bildirimi ile ilgili. Daha önce kendilerine göndermiştik o formları alacağız kendilerinden. Eksiklikler varsa onları tamamlanacak. “ dedi.

İkinci aşamada milletvekillerinden parmak izi alacaklarını anlatan Neziroğlu, şunalrı kaydetti: “Genel Kurul’da oylama yoklama sisteminde kullanmak üzere parmak izleri tanımlandıktan sonra banka hesabının açılması, araç kartları ile milletvekili rozetinin verilmesi. Bir de bazı başkanlıklar milletvekillerini bilgilendirmek amacıyla stantlar açtılar. Kanunlar, kararlar, araştırma hizmetleri, basın yayın halkla ilişkiler ve baştabiplik. Buruda milletvekillerimiz arzu ederlerse daha detaylı bilgiler arkadaşlarımızdan alabilirler. Biz bu bilgileri içeren kitapçıkları da geçen yasama döneminde hazırlayıp milletvekillerine dağıtmıştık. Bu yasama döneminde biraz daha geliştirdik. Yine milletvekillerine bunları vereceğiz. Yasama süreçleri, denetim süreçleri nasıl işliyor, idari teşkilatın yapısı nedir, görevleri nelerdir; kendilerine görev vereceğimiz kitaplarda bu yer alacak."

MİLLETVEKİLİ KAYITLARI ANT İÇME TÖRENİNE KADAR DEVAM EDECEK

Genel Sekreteri Dr. İrfan Neziroğlu milletvekili kayıtlarının, kesin sonuçların Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanlığı'nca radyo ve televizyonlarda ilanını takip eden beşinci gün saat 15.00'te yapılacak Genel Kurul'da ant içme törenine kadar devam edeceğine işaret ederek, ant içme töreninin 19-20 Haziran gibi gerçekleşmesini beklediklerini söyledi.

Ant içme töreninde en yaşlı milletvekilinin başkan iki genç üye milletvekilinin katip olarak divanda yer alacağını dile getiren İrfan Neziroğlu, yemin töreni ile 25. dönem TBMM’sinin resmen, hukuken oluşacağını ve çalışmalarına başlayacağını aktardı.
Sonrasında TBMM Başkanı adaylık sürecinin başlayacağını, ant içme töreni dahil 5 gün içerisinde adaylık başvurularının yapılacağını, sonraki 5 gün içinde de seçimin sonuçlanacağına dikkat çeken Neziroğlu, “Meclis başkanlığı seçiminin ilk iki turunda anayasa gereği üçte iki çoğunluk gerekiyor. Üçüncü turda salt çoğunluk 276 oy gerekiyor. Dördüncü tura da en fazla oyu alan iki milletvekili kalıyor. Ve 4 turda en çok oyu olan milletvekili Meclis başkanı seçiliyor.” dedi.

Neziroğlu, sonra divanın ve komisyonların oluşumu aşamalarına geçileceğini ifade ederek, “Başkanlık divanının kaç üyeden oluşacağı öncelikle danışma kurulunun önerisi üzerine genel kurul tarafından kararlaştırılacak. Yine ihtisas komisyonlarının kaç üyeden oluşacağına karar verilecek. Sonrasında siyasi parti gruplarına göre dağılımlar belirlenecek, hangi parti grubuna kaç üyelik düşüyor onlara yazı yazılacak; üyelerinin bildirilmesi için." diye konuştu.

HÜKÜMETİN GÜVEN OYLAMASI YAPILACAK VE SÜREÇ BAŞLAMIŞ OLACAK

Yine bu süreç içerisinde mevcut hükümetin istifasına dair Cumhurbaşkanlığı tezkeresi, yine hükümet kurulana kadar mevcut hükümetin görev süresinin devam edeceğine dair Cumhurbaşkanlığı tezkeresinin Genel Kurul'un bilgisini sunulacağını kaydeden İrfan Neziroğlu, “Bir görevlendirme olduğu takdirde de o görevlendirme yeni hükümeti kurmak üzere Genel Kurul'un bilgisine sunulacak. Görevlendirme yapıldıktan sonra hükümeti kuracak olan başbakan adayına, Meclis Başkanı süreci soracak, hükümet programının ne zaman Genel Kurul'da okunacağını. Sonrasında da Anayasa'daki süreçler iki tam gün geçtikten sonra görüşmeler yapılacak. Bir tam gün geçtikten sonra güven oylaması yapılacak ve süreç başlamış olacak." bilgisini verdi.