1 Ekim 2015 tarihine kadar tatil olan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), Suriye tezkeresi için olağanüstü toplandı. Tezkere, 'Türk Silahlı Kuvvetleri'nin gerektiği takdirde sınır ötesi harekat ve müdahalede bulunmak üzere yabancı ülkelere gönderilmesi ve aynı amaçlara yönelik olmak üzere yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye'de bulunmasını' içeriyor.

Yoklama ile açılan birleşimi TBMM Başkanvekili Koray Aydın yönetiyor. CHP'den istifa eden İstanbul Milletvekili İhsan Özkes'in, Meclis Genel Kurulu'nda milletvekili sandalyelerinde oturmak yerine komisyon sıralarında oturması dikkat çekti. HDP'li Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ali Haydar Konca ile Kalkınma Bakanı Müslüm Doğan ilk kez Meclis'te Bakanlar Kurulu sıralarında oturdu.

Meclis'in olağanüstü toplanmasına ilişkin önerge okundu. Ardından Cumhurbaşkanlığı'nın Bakanlar Kurulu'nun kurulamamasına ve seçimlerin yenilenmesine karar verilmesine ilişkin tezkereler başta olmak üzere bazı tezkereler okunup bilgiye sunuldu.

TBMM Başkanvekili Koray Aydın, Anayasa'nın 114. maddesine göre atanan ama milletvekili olmayan bakanların ant içeceğini söyledi. Ama CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, bağımsız bakanların tarafsız olmadığını savundu. Tartışmanın ardından usul tartışması da yaşandı.