TBMM Genel Kurulu'nun 52. birleşimi saat 14.00'te yoklama yapılmaksızın müşahede ile açıldı. Birleşimi TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu yönetiyor. Başkanlığın Genel Kurul'a sunuşları yapıldı. Meclis araştırması açılmasına dair üç önerge okunarak bilgiye sunuldu.

Daha sonra CHP tarafından Soma madensahasında rödovans ve hizmet alım sözleş.ile çalışan firmaları kolladığı, işlerin ihalesiz usulsüz verilmesini sağladığı iddiasıyla Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız hakkında bir gensoru açılmasına ilişkin gensoru önergesinin gündeme alınması görüşüldü. Gensoru, AK Parti'nin oylarıyla reddedildi. Birleşime 10 Şubat saat 15.00'e kadar ara verildi.

AK Parti Grubu adına Malatya Milletvekili Mahmut Mücahit Fındıklı'nın konuşması sırasında Mecliste tartışmalar yaşandı. Fındıklı, "İhalesiz, redevanssız sözleşmesi yapıldığı söyleniyor. Enerji Bakanlığının Teftiş Kurulu bunu inceliyor ve Teftiş Kurulu diyor ki: Burada herhangi bir usulsüzlük yok. TKİ'nin kârına, menfaatinedir. Ankara Cumhuriyet Savcılığı da diyor ki: Burada TKİ'nin menfaati var, devletin menfaati var, herhangi bir usulsüzlük yok. Kamu İhale Kurumuna müracaat ediliyor. Kamu İhale Kurumu da diyor ki: Burada bir ihale söz konusu değil, burada karşılıklı, ikili bir anlaşma var. Dolayısıyla, bu Kamu İhale Kurumunun dışında bir iştir, özel hükümlere tabidir ve karşılıklı anlaşmaya tabidir." dedi.

Fındıklı ile CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk arasında sözlü sataşma yaşandı. Öztürk, "Adalet ve Kalkınma Partisi Grubu adına konuşan arkadaşımız o kadar bilgisiz ki önergeyi hazırlayan içinizde çok iyi maden mühendisleri var diyor. Evet, sayın hatip, ben maden mühendisiyim. İstanbul Teknik Üniversitesi mezunuyum. Senin mesleğin ne acaba, senin madencilikle ilgin nereden geliyor? Ben on iki sene de maden mühendisliği yaptım ve camiamda da iyi bir mühendis olarak bilinirim, aynı zamanda hukukçuyum. Sözleşmeleri yorumlayabilecek kadar hukuk bilgim var. Adalet ve Kalkınma Partisinin milletvekilleri de benim ne kadar hukuk bilgim olduğunu bilirler. Sen cahilliğine başkasına saldırarak mı örtmek istiyorsun?" diye konuştu.

Bu sözler üzerine Fındıklı, "Cahil sensin." karşılığını verdi. Fındıklı'nın laf atmaya devam etmesi üzerine Öztürk, "Sus, terbiyesizlik yapma! Terbiyesizlik yapma!" şeklinde konuştu. Fındıklı da "Terbiyesiz sensin." karşılığını verdi. Meclis Başkanvekili Mumcu da Öztürk'ten genel kurula hitap etmesini istedi. Öztürk, "Bizim fıtratımızda yolsuzluk yoktur, hırsızlık yoktur, yolsuzlukları örtmek de yoktur, yolsuzluk yaparken seyretmek de yoktur; o sizin fıtratınızda varsa o senin bileceğin iş." ifadelerini kullandı.

Fındıklı da "Sayın Başkan, burada konuşurken terbiye sınırlarını aşan bütün ifadelerini kendisine iade ediyorum. Sen daha layıksın! Edebinin seviyesini tartışırım. Ben, sözleşmenin yönetim kurulu kararıyla uzatılmadığını söyledim çünkü genel müdüre verilen yetkiden bahsettim. Hem sürenin uzatılmasından bahsettim ve uzatıldığını söyledim hem de bunun genel müdürün yetkisinde olduğunu söyledim ve yönetim kurulu kararını okudum. Dolayısıyla, lafı çarpıtıp laf yarıştırmak ve ergen gibi davranmak, erken gibi düşünmek koca başlı adama yakışmaz. Kendisine aynen iade ediyorum." dedi.

Öztürk ise "Seviyesiz sensin, kirli adam sensin! Karanlık adamsın!" diye konuştu. Başkanvekili Mumcu, "Lütfen, lütfen sayın milletvekilleri. Bir konuyu tartışıyoruz, bir konuyu müzakere ediyoruz, bir gensoru görüşmesindeyiz. Lütfen, lütfen, sözlerinize çok dikkat ediniz, konuyu özünden çarpıtıp kişiselleştirmeyiniz; lütfen, konuyu konusunun içinde ve özüyle tartışınız." ifadelerini kullandı.

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, "Sayın Başkan, benim amacım, burada bu seviyesizliğe cevap vermek değil ama bu milletvekillerini ve halkımızı doğru bilgilendirmek. Yazık değil mi kendi milletvekilini yanlış bilgilendiriyorsun ve bu eksik ve yanlış bilgilerinle gelip bir de üstüne hakaret ediyorsun. Hakaret etmiyorum çünkü mevcut durumunuz zaten çok ağır, benim bir şey söylememe gerek yok." şeklinde konuştu.