AK Parti Grup Başkanvekili İlknur İnceöz, partili cumhurbaşkanı sistemine ilişkin, "Cumhurbaşkanının partiyle bağını tekrar tesis etmektir. İlk önce partili cumhurbaşkanlığını tesis edeceğiz. Bu bir rejim değişikliği değildir. Sistem değişikliğini tartışmaktır" dedi.
AK Parti Grup Başkanvekili İlknur İnceöz, TBMM Genel Kurulu’nun kapanmasının ardından makamında açıklama yaptı. İnceöz, MHP Grup önerisinin oylamasında CHP karar yeter sayısı ve toplantı yeter sayısının istediğini belirterek, ilk toplantıda yeter sayısının çıkmadığını ve ikinci toplantıda toplantı yeter sayısının olduğunu ifade etti. İnceöz, “İkinci toplantıda toplantı yeter sayısı ziyadesiyle olmasına rağmen ne yazık ki pusulaları sisteme giremeyen arkadaşlarımızın pusulaları kabul edilmemiş ve bir kişiyle toplantı yeter sayısı yok denilmek suretiyle önümüzdeki hafta salı gününe kadar ara verilmiştir. Grup önerimizi görüşemedik. Hem de gensoru salı günü görüşülmek için karar alındı” ifadelerini kullandı.
İnceöz şunları kaydetti:
“Meclis Başkanvekili görevini ifa ederken iç tüzüğe uygun tavır sergilemesi gerekirdi. Yoktur demek suretiyle açıkça hem iç tüzüğü ihlal etmiştir, hem de millet iradesini gasp etmiştir. Tarafsız tavrının da kalktığını görmüş olduk. Bugün CHP ne yazık ki Meclisin kapanmasına önümüzdeki hafta dokunulmazlıkların kaldırılması teklifini, Meclisin çalışma teklifinin işleyişini bir gün tehir ederek CHP, HDP’nin değirmenine su taşımıştır. Bugünkü işbirlikçi tavırlarıyla da her fırsatta dokunulmazlıkların kaldırılması için olumlu oy kullanacaklarını söyleyen CHP önümüzdeki hafta nasıl tavır takınacakları konusunda fikir verdiler.”
Salı günü gensorunun gündeme alınıp alınmamasının görüşüleceğini belirten İnceöz, anayasa değişikliğinin birinci turunun salı günü, cuma günü de dokunulmazlıkların görüşüleceğini belirtti. İnceöz, gensorunun 10 gün geçtikten sonra görüşülemeyeceğine ilişkin soru üzerine, “Meclis Başkanvekili gensoru görüşmek üzere Meclisi kapattı. Ayrıca bu konu görüşülür. Bugünkü tavrı 200’ün üzerinde arkadaşımız vardı.183 kişiyle kapattı. Başkanvekilinin tarafsızlığını ayrıca taşıyacağız, ayrıca değerlendirme yapılabilir” şeklinde konuştu.
CHP’nin tavrına yönelik soruya İnceöz, “CHP’nin önümüzdeki hafta dokunulmazlıklarla ilgili nasıl tavır takınacaklarının emarelerini görmüş olduk. Biz olağanüstü bir süreçten geçmiyoruz. Kriz ortamı yoktur. Ülkemizde böyle bir durum söz konusu değildir” yanıtını verdi.
Partili cumhurbaşkanı sistemiyle ilgili olarak AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli ve AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik’in açıklamalarının birbiriyle çelişkili olduğu iddialarının hatırlatılması üzerine İnceöz, “Her iki açıklamada birbirinin tamamlayıcısıdır. Kafa karışıklığı yoktur. Nurettin Bey’in açıklamış olduğu şu andaki durumun adını koymaktır. Partili cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanı’nın partiyle bağını tekrar tesis etmektir. İlk önce partili Cumhurbaşkanlığı’nı tesis edeceğiz. Bu bir rejim değişikliği değildir. Sistem değişikliğini tartışmaktır" dedi.