Türkiye Büyük Millet Meclisi idare Amiri ve AK Parti Çorum Milletvekili Salim Uslu, “Milletimiz ve devletimiz çok büyük bir terör olayını bir ve beraber olarak bertaraf etmiştir. Başta milletimiz olmak demokrasi mücadelesine destek veren herkese müteşekkiriz. Herkes üzerine düşeni fazlasıyla yapmıştır” dedi.
Uslu, yaptığı yazılı açıklamada 15 Temmuz gecesi havaalanından geri döndüğünü belirterek, olayın başlamasıyla havalimanında bulunan İçişleri Bakanı Efkan Ala ile koordinasyon ve Kriz Masası oluşturulmasına destek verdiğini belirtti. Uslu, Esenboğa Havalimanında darbeci güçlerin müdahalesini engellemek üzere bir dizi kararlar alındığını belirterek, Ordu programını iptal ettiğini kaydetti.
Kahraman’ın TBMM Genel Kurulu’nu Olağanüstü toplantıya çağırdığını aktaran Uslu, görevinin başına gelerek hem milletvekillerinin hem de milletin Meclisinde gerekli önlemlerin alınmasını sağladığını ifade etti. Uslu, olay sonrası TBMM’nin Ana Giriş Kapıları’nın otobüslerle kapatılarak araç girişleri engellendiğini belirtti.
Uslu, Meclis’te yaşananlarla ilgili olarak şunları söyledi:
“Milletimiz ve Devletimiz çok büyük bir Terör Olayını bir ve beraber olarak bertaraf etmiştir. Başta milletimiz olmak Demokrasi mücadelesine destek veren herkese müteşekkiriz. Herkes üzerine düşeni fazlasıyla yapmıştır. Bizler de milletin bizlere verdiği sorumluluğu yerine getirmek adına olay anından itibaren Milletin Meclisinde görevimizin başından ayrılmadık. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanımızın çağrısı ile Ankara’da olan Milletvekillerimiz Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı için Meclise gelmiştir. Televizyonlardan da canlı olarak verilen TBMM Başkanı İsmail Kahraman Başkanlığında toplanan Genel Kurul toplantısında Ak Parti, CHP ve MHP Grup Başkan Vekilleri Meclis Başkanı ile Başkanlık Divanı kürsüsünde oturarak Darbe Girişimine karşı kararlılık mesajları vermişlerdir. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın Genel Kurula hitap ettiği anda ’Darbeci Vatan Hainleri’ dik duruş sergileyen Parlamentomuza havadan saldırıya başlamışlardır. İlk bombalı saldırı sonrası Genel Kurul toz bulutu içerisinde kalmasına rağmen çalışmalara devam edilmiştir. İkinci bombalama sonrası Başkanımızın talimatıyla TBMM’de bulunan Milletvekillerimiz, Bakanlarımız, Bakan Yardımcılarımız, gazeteciler, görevli Personel ve Danışmanlar sığınağa geçmişlerdir. Süreç TBMM Başkanımızın koordinesiyle sabah 09.00’a kadar sürmüştür. TBMM’de güvenlik güçlerimiz gerek kapılarda gerekse havadan yapılan saldırılara karşılık verilmiş, inmek isteyen helikopter de engellenmiştir.”
Hava saldırısının bertaraf edilmesi ile TBMM’de son durumla ilgili incelemelerde bulunan Uslu, “Havadan yapılan saldırılarla tarihimizde ilk defa yaşanan bu olay tarihimizde kara leke olarak kalacaktır. Milletimizin duruşu Çanakkale ruhunu bir kez daha bizlere yaşatmıştır. TBMM’de açılan fiziki hasarı, sivil silahsız vatandaşlara karşı yapılanları milletimizin görmesini istiyoruz. Basın yayın organlarımız yaşanan olayları, maddi ve manevi açılan hasarları milletimize iletilmesini sağlamaktadır. Olayların tekraren yaşanmaması, milletimizin vakur duruşuna destek olunması adına bizler de halkımızı bilgilendirmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.