Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) KİT Komisyonu'nda, Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) ile Toprak Mahsulleri Ofisi'nin 2011-2012 hesapları inceleniyor. Atatürk Orman Çiftliği Müdürü İlyas Kıran, çiftliğin tarihçesi hakkında bilgi verdi.

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, AOÇ'nin kendi kültürüne, kendi milli değerlerine ve kendi tarihine ne kadar hoyratça saldırıldığının, hukuk ihlallerinin, kişi temel hak ve sınırlarının, Anayasa, Medeni ve Miras hukuku ihlallerinin gerçekleştiği bir konu olduğuna dikkat çekti. 55 bin dönümden 33 dönüme düşen bir AOÇ'nin tartışıldığını dile getiren Gök, bu yapılırken kanun kılıfına da uydurulduğunu ifade etti. Bugün konuşulanın Türkiye'nin bir utancı olduğunu belirten Gök, "Tarihimize bir ihanettir. Atatürk'ün mirasına ihanettir, saygısızlıktır. Bir milletin tarihine, kültürüne, topraklarına ve kurucu iradesine büyük bir saygısızlıktır. Türkiye'deki rantın adıdır. Rant adına peşkeş çekilen bir araziyi konuşuyoruz. Atatürk'ün kimliği yok ediliyor." diye konuştu.

Gök, konuşurken AK Parti Siirt Milletvekili Osman Ören laf attı. Bunun üzerine komisyon bir anda karıştı. AK Parti'yi üyeler ile CHP'li üyeler arasında laf atışması yaşandı. Ören, CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt'e 'Sen otur yerine' deyince ortam daha da gerildi. CHP'liler, "Bizi susturumazsınız, burda konuşmayacaksak nerede konuşacağız?" diye konuştular.

Tartışmaların sürmesi üzerine araya giren Komisyon Başkanı AK Parti Kütahya Milletvekili Hasan Fehmi Kinay, herkesi sukünete davet etti. Konuşmasına devam eden Gök, kimseyi itham ederek konuşmadığını vurguladı. Cumhurbaşkanlığı sarayıyla ilgili de Gök, mahkeme kararına rağmen bir binanın yapıldığını ifade etti. Başkan Kinay ise Cumhurbaşkanlığı sarayıyla AOÇ arasında bir ilginin olmadığını savundu.

Kültür ve Turizm eski Bakanı, İzmir Milletvekili ve komisyon üyesi Ertuğrul Günay, Cumhuriyet tarihinde Atatürk gibi vizyon sahibi başka bir liderin olmadığına dikkat çekti. Denetleme konusunda devlette bir vurdum duymazlık olduğunu belirten Günay, çiftlik sözünün kötü bir çağrışım yaptığını raporları okurken gördüğünü söyledi. Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın ilk amaçlanan hedef doğrultusunda kullanılması gerektiğini dile getiren Günay, Başbakanlık'ın saraya taşınması gerektiğini aksi halde buranın devlete yeni bir ekonomik yük getirdiğini söyledi.

Komisyon Başkanı Hasan Fehmi Kinay, Meclis'in AOÇ'den kendisine tahsis edilen araziden vazgeçtiğini açıkladı.