Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek imzasıyla Meclis Başkanlığına sunulan milletvekillerinin statüleri ve görev tanımlarıyla ilgili düzenlemeler içeren 24 maddelik TBMM Üyeliği Kanun Teklifi, Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi. Meclis Başkanı Cemil Çiçek, teklifte maaş artışı, parasal artışın söz konusu olmadığını söyledi.

Komisyondaki görüşmelerde konuşan Çiçek, teklifin siyasi partilerle ilgili olmadığını belirtti. Teker teker milletvekilleri ile ilgili olduğunu belirten Çiçek, "Bir değerlendirme yapılacaksa partiler üzerinden değil, teklifi veren kişi benim, kim ne söyleyecekse bana söylesin. Bu teklifte maaş artışı, parasal artış söz konusu değildir." ifadelerini kullandı.

Kanunu olmayan tek erkin yasama organı olduğuna dikkat çeken Çiçek, şöyle devam etti: "Yürütmenin kanunları var, yargının var, yasamanın yok. Bir düzenleme ihtiyacı var. Şu milletin vekillerini devletin memurlarının peşinden koşmaktan kurtaralım, yasamız olsun, haklarımız, yükümlülüklerimiz olsun, sağımız neyse bilelim ve ona göre bir ihtiyaç olur düzenleme yapılacaksa. Kendi kanunumuzda herkesin gözü önünde bu düzenlemeleri yapmaya çalışalım."

Demokrasilerde milletvekillerinin özlük haklarının devlet memuruna bağlı olmadığını anlatan Çiçek, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin bu milletin teminatı olduğunu vurguladı. Geçen sene 2014 yılında 540 bin 48 kişinin ziyarete geldiğini dile getiren Çiçek, "Şunun onda biri ülkenin parlamentosuna gelmez." dedi.

Teklif yasalaşırsa milletvekillerinin en yüksek devlet memuru ile aynı maaşı alacağı iddialarıyla ilgili de Çiçek, "Bizim maaşımızı da millet veriyor, devlet memurunun maaşını da millet veriyor. Ocak'ta milletvekilleri ne maaş alıyorsa, Aralık'ta ne aldıysa, geçen sene ne aldıysa aynı kritere göre Nisan'da da aynı maaşı alacaktır. 1961 Anayasası'nın 82. maddesi. Herhalde bu başlığı atan arkadaşlar hiç bunlara bakmadı, bu manşeti verdi. Bugün bir milletvekili resmi törenlere, açılışa gittiği zaman mülki idari amirin inisiyatifinde kalıyor. Meclis Başkanı 'kendine yer arıyor' dediler. Törene gelmek istiyorsa gece gündüz görev yapan milletvekiline sandalye koysunlar. Biz gidiyoruz, millet iradesinin saygısı olsun." değerlendirmesinde bulundu.

Yapılan görüşmeler sonrası milletvekillerinin statüleri ve görev tanımlarıyla ilgili düzenlemeler içeren kanun teklifi, jet hızıyla Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi.

Öte yandan AK Parti Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi de toplantıyı takip eden bir kameramanın kamerasını bir süre kullandı. Kameramanlık mesleğinin zor olduğunu ifade eden Çelebi, yıpranma haklarının verilmesini desteklediklerini söyledi. Önümüzde bir seçim olduğunu dile getiren Çelebi, "Allah yardımcınız olsun." dedi.