CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger, TBMM’de milletvekillerinin telefonlarındaki özel verilerin alındığını açıkladı. Milletvekillerinin akıllı telefonlarıyla elektronik postalarını ulaşmak için sunucuya bağlanırken kendilerine uzaktan denetlenmek için izin verilmesinin istendiğini anlatan Aksünger, “Burada alternatifi yok. Burada diyor ki ben sizin sunucunuza bağlanacağım telefonunuza bağlanıp herşeyi yapacağım, diyor. Neleri yapabileceğini sıralamış, sizin seçme hakkınız yok. Hayır, diyemiyorsunuz. Tüm verileri sil yetkisini TBMM’deki Meclis Başkanlığı alıyor. Benim elimdeki telefonumdaki veya Ipad'imdeki tüm yetkiyi silebiliyor.” diye konuştu. Milletvekillerinin hepsinin bunu yapıp onayladığını belirten Aksünger, “Bunu onayladıkları için söyleyeyim hepsinin telefonlarındaki özel verilerin hepsini aldılar. Bunun başka bir anlamı yok. Aldılar yani. Bunu Genel Sekreterlik ve Meclis Başkanı'nın açıklaması lazım.” dedi.

CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger TBMM’de basın toplantısı düzenledi.

“İnanılmaz cinnet kanunları getiriyorlar şuanda. Genel başkanımız anlatıyor Türkiye fişleniyor. Ben size milletvekilleriyle ilgili örnek göstereceğim.” diyen Aksünger, “Eğer bir milletvekili mobil cihazından e-posta adresine ulaşmak isterse. Bir mobil cihazı akıllı cihazı var e-postasına ulaşmak istiyor. Ne yapıyorlar biliyor musunuz? Buradaki sunucuya bağlanması gerekiyor, veriyorlar şifreleri oradaki sunucuya bağlanması için. Bağlanıyor o sunucu sizden şunları istiyor. E-posta, şu adresin sunucusuna telefonunuzdaki bazı güvenlik özelliklerini uzaktan denetlemek için izin vermenizi gerektiriyor, diyor. Burada alternatifi yok. Burada diyor ki, ben sizin sunucunuza bağlanacağım telefonunuza bağlanıp herşeyi yapacağım diyor. Neleri yapabileceğini sıralamış, sizin seçme hakkınız yok. Hayır diyemiyorsunuz. Tüm verileri sil yetkisini TBMM’deki Meclis Başkanlığı alıyor. Benim elimdeki telefonumdaki veya Ipad'imdeki tüm yetkiyi silebiliyor. Şifre kurallarını, ayarla değiştirebiliyor. Uzaktan bağlanıp senin elindeki mobil cihazın ayarlarını değiştirebiliyor. Alternatifi yok, bunun aksini iddia edemiyorsunuz. Ekranı kilitle diyor, izin veriyorsunuz. Ekran kilidini açıyor. Bu gerçek. Ekranı kilitleme şifrelerin ayarlarını yapma senin özel şifren. Ayarlarını yapacak. Depolama şifrelerini ayarlama bu ne demek, tüm hafızayı alıyor demektir.” diye konuştu.

Danışmanın başına böyle bir olay geldiğini anlatan Aksünger, “Benim maillerime bakmak için kurduğunda şuanda onun telefon rehberini almış durumdalar. Ulaşamıyor. Çünkü ben kurdurtmadım, kurarsa ulaşacak rehbere ama ben kurdurtmadım. Danışmanımın elinde duruyor telefon, kurdurtmadım. Kameraları devre dışı bırakma yetkisi veriyor. Alıyor adam bu yetkileri bunu devre dışı bırakma gibi bir durum yok. Uygulamaları devre dışı bırak. Bunlar hiçbir yerde olamaz, ama burada var. Bu milletvekillerinin hepsi bunu yapmış ve onaylamışlar bunu onayladıkları için söyleyeyim, hepsinin telefonlarındaki özel verilerin hepsini aldılar. Bunun başka bir anlamı yok. Aldılar yani. Kişisel verilerin güvenliği geliyor şimdi yasal olarak. Bu ne kardeşim. Bunu Genel Sekreterlik Ve Meclis Başkanı'nın açıklaması lazım.” diye ifade etti.