Ankara’da bugün gerçekleştirilen 71. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Genel Kurulu’nda geçen yıl yaşanan protokol krizi tekerrür etti. Bir önceki yıl Mayıs ayının 22’sinde gerçekleştirilen genel kurulda dönemin Başbakanı olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konuşmasını yaptıktan sonra protokole dahi uğramadan salonu terk etmiş ve kendisinden sonra konuşacak olan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu dinlememişti. Bugünkü toplantıda da Başbakan Ahmet Davutoğlu, konuşmasını bitirdikten sonra Kılıçdaroğlu’nu dinlemeden ayrıldı. Ancak Davutoğlu, Erdoğan’ın aksine ayrılmadan önce Kılıçdaroğlu ve protokolle tokalaştı.

Bugün gerçekleştirilen TOBB Genel Kurulu’nda önce TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu konuştu. Ardından da Başbakan Davutoğlu kürsüye geldi. Davutoğlu konuşmasında muhalefeti ve özellikle Kemal Kılıçdaroğlu’nu, emekliye zam, asgari ücret gibi ekonomik seçim vaatlerinden dolayı eleştirdi.

MİTİNG VAR DEDİ SALONDAN AYRILDI

Davutoğlu, konuşmasının sonunda ise “Miting dolayısıyla aranızdan ayrılmak zorundayım.” diyerek salondan ayrılacağını belirtti. Ardından da divan ve protokolle tokalaşarak salondan ayrıldı. Erdoğan ise geçen yıl herhangi bir mazeret ifade etmemişti.

Davutoğlu’nun bu tavrı bir önceki yıl protokol krizinin yaşandığı TOBB Genel Kurulu’nu hatırlattı. Geçen yıl 22 Mayıs’ta gerçekleşen TOBB'un 70. Olağan Genel Kurulu gergin anlara sahne olmuştu.

Dönemin Başbakanı Erdoğan konuşmasında tam karşısında oturan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nu gözünün içine baka baka eleştirmiş, “Bu ülkenin Başbakanı'na diktatör diyenler var. Birisi de karşımda oturuyor. Bu adam diktatör olacak sen de meydan meydan dolaşacaksın öyle mi?” demişti. Kılıçdaroğlu da Başbakan'ın sözlerine tebessüm ederek karşılık verdi.

ERDOĞAN'LA BİRLİKTE PROTOKOL DE DIŞARI ÇIKMIŞTI

Erdoğan, konuşmasının ardından divanla tokalaşmış ve protokole uğramadan çıkış kapısına yönelmişti. Ardından protokolde bulunanların tamamı da Erdoğan'ın peşinden gitmişti.

Ardından da kürsüye Kılıçdaroğlu çıkmış ve protokol kurallarına uymayan TOBB yönetimini eleştirmişti: “Geçen yıl gelememiştim. Davet edilmediğim için. Bu yıl davet edildim geldim. Mutluyum huzurluyum. Saygın her devletin protokol kuralları vardır. Şimdi ben TOBB'un değerli yöneticilerine seslenmek istiyorum. Siz neden bu protokol kurallarına uymuyorsunuz? Hangi gerekçeyle uymuyorsunuz? Anayasa Mahkemesi'nde, Danıştay'da, Kutlu Doğum Haftası'ndan Mevlana Anma programında protokol kuralları uygulanır. Neden TOBB'a gelince uygulanmaz? Eğer TOBB'un yöneticileri korkuyorsa korkmasınlar bu ülkede demokrasi var cumhuriyet var. Derler ki kusura bakmayın Sayın Başbakan. Sizin koyduğunuz protokol kurallarını uyguluyoruz. Konuştu ve ayrıldı neden beni dinlemiyor. Çünkü cesaret edemiyor.” demişti.

BURADA OLSAN DİNLERDİN; AMA SÖZ, BİLDİRGEMİZİ SANA DA GÖNDERECEĞİZ

Kılıçdaroğlu, bugün de kürsüye çıkar çıkmaz kendisini dinlemeyen Davutoğlu’nu eleştirdi. Davutoğlu’nun kendilerine projelerini sorduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, “Söyleyeceğiz de burada olsan dinleyecektin ama burada değilsin. Ama sözüm söz. Sayın Başbakana seçim bildirgemizi göndereceğiz. Ne söylediğimiz orada gayet net yer alıyor.” dedi.