Eski Enerji Bakanı ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Zonguldak birinci sıra milletvekili adayı Zeki Çakan, mevcut hükümetin Türkiye Taşkömürü Kurumu'nu (TTK) özelleştirmek için çalışma yaptığını, hatta kime vereceklerini bile kararlaştırdıklarını iddia etti. Çakan, "Kime peşkeş çekeceklerini bile planladılar." dedi.

Eski Enerji Bakanı ve MHP Zonguldak birinci sıra milletvekili adayı Zeki Çakan ile önceki dönem Zonguldak valisi, MHP ikinci sıra milletvekili adayı Yavuz Erkmen, seçim çalışmaları kapsamında köy ve mahalle muhtarları ile bir araya geldi.

"KİME PEŞKEŞ ÇEKECEKLERİNİ BİLE PLANLADILAR"

Zeki Çakan, muhtarlara hitaben yaptığı konuşmasında, Zonguldak'ta TTK'nın mevcut hükümet tarafından özelleştirileceğini savundu. Çakan, "Kime peşkeş çekeceklerini bile planladılar. Bugün böyle giderse TTK kapanacak. Hatta ve hatta özelleştirilecek, özelleştirmeyle ilgili de kime vereceklerini dahi planladılar. Şimdi bunu mikrofonda söyleyemiyorum ama ilgililerle, yetkililerle, sendikalarla konuşun. Kime peşkeş çekeceklerini planladılar.

İkincisi, özellikle HEMA başta olmak üzere rödavans ile verilen işletmelerin zamanında yapılan protokol gereğince karşılığı olmayan, işveren tarafından daha fazla ücret ödenmesi gereken bazı olumlu düşünceler hasıl olmuşken, o taşeron sahipleri, o kömür ocaklarını alan insanlar çağırılsa, o günün şartlarına göre bir anlaşma yapılsa, yeni bir kanun çıktı. Bu kanunla birlikte madem biraz yük bindi. O zaman bakan TTK müdürünü çağırsın. Rödavansçıları da çağırsın. Kanundan dolayı durum değişikliği yapsınlar. İşvereni mağdur etmeyecek, işçiyi de çıkartmayacak bir düzenleme yapsınlar. Bakan, Bakanlar Kurulu'nda bir cümle ile hitap etse, ben o koltuklarda oturdum arkadaşlar. Bir gün değil, bir saatlik iş. Bu işçiler neden çıkarılıyor. Bu kömür ocakları kapatılsın diye. Zaten verilirken hatalı verildi."

"ÇATALAĞZI TTK'YA VERİLSEYDİ, ÜRETİM DE ARTARDI GELİR DE"

Zeki Çakan, zamanında Çatalağzı Termik Santrali'nin özelleştirme sürecinde TTK'ya verilebileceğini ve TTK'nın da ürettiği kömürü santralde yakarak mevcut gelirinin 4 katının kazanılabileceğini, ancak şimdi devletin müfettiş göndererek belirli aralıklarla üretimi durdurduğunu söyledi. Üretimin belirli aralıklarla durdurulmasının, halkı TTK'yı kapatmak ya da özelleştirmeye karşı alıştırmak olduğunu iddia eden Çakan, "Şimdilerde ise emniyet tedbirleri alınmıyor diye müfettişler geliyor. Müfettiş gelip raporunu tutuyor. Kimin müfettişi, hükümetin müfettişi. Dolayısıyla devletin müfettişidir. Doğrudur. Ben kimseyi karalamak için söylemiyorum. Ama bu iktidar iktidarsa, gelen müfettiş rapor tuttuysa, bu rapor neden tutulur. Emniyet tedbirlerini almayan insanların ikaz edilmesi, cezalandırılması ve bu konuyla ilgili olarak gereğinin yapılması için tutulur. Bir tane TTK'dan görevden alınan, cezalandırılan birisi var mı? Yok. O zaman şunun için yapılıyor. 3 gün kapatılıyor. Ses çıkacak mı çıkmayacak mı? Bekleyecekler. 10 gün kapatacaklar. Alıştırıyorlar. Toplumu olumlu yönde alıştırıyorlar. Sonunda tamamen kapatacaklar.

TTK'nın kapatılmaması ile ilgili mücadeleyi verecek, masaya yumruğunu vuracak, TTK'nın çözüm yollarından en önemlisi Kömür üreten TTK, enerji santraline ortak olacak ya da kuracak. Ürettiği kömürü santralde yakacak. 200 liraya kömür satacağına 800 liraya enerji satmış olacak. 4 misli. Zarar kapanacak, kâra geçecek. Üretim en az 1 milyon 1,5 milyon artacak. 5-10 bin kişi işe alınacak. TTK zarar etmeden Türk enerji sektörüne katkıda bulunacak. Bu işin çözümü bu. Çatalağzı termik santrali özelleştiriliyor. 300 megavatlık santral. Yılda 1,5-2 milyon ton kömür yakacak kapasitede. Basında da yer aldı. İktidar muhalefet milletvekilleri birleşin. Çatalağzı santralinde bizim zamanımızda KARDEMİR'i 1 liraya işçiye verdik. TTK'ya 1 liraya verin. Bu seneki üretim 900 bin ton. Bu üretim 1,5-2 milyon tona çıksın. 2 milyon tona çıktığı zaman bu santralde çok rahatlıkla yakılsın. Bununla birlikte en az 6-7 bin kişi işe alınsın. Santralde yanan kömürü TTK elektrik olarak satsın." dedi.