Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, görevi devraldığı Mustafa Akaydın'ı, hakkındaki suçlamalardan aklanmadan dokunulmazlık zırhı kazanmak için milletvekili olmaya çalışmakla suçlayarak, "Trilyonlarca lira bu milletin parasını heba ettiği için devletin kurumları tarafından zimmet çıkarılmış kişiler, milletvekili olup kurtulacaklarını zannediyorlarsa kusura bakmasınlar, Menderes Türel görevi aldığı gün söyledi, ininize kadar kovalayacağım." dedi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin nisan ayı meclis toplantısında, 2014 yılına ilişkin faaliyet raporu da görüşüldü. Raporun görüşmeleri sırasında, Menderes Türel ile muhalif meclis üyeleri arasında tartışma yaşandı. CHP ve MHP'li üyeler rapor içeriğine ilişkin eleştirilerde bulundu. Raporun görüşmeleri sırasında yerini, vekili Ahmet Büyükakça'ya devreden Menderes Türel, eleştirilere meclis sırasında oturarak cevap verdi. Eleştirilere cevap verdikten sonra muhalefet sıralarına, "Hiç mi doğru yaptığımız bir şey yok?" diye soran Menderes Türel, ismini vermeden, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini devraldığı CHP'li Mustafa Akaydın'a yüklendi. Akaydın döneminin incelendiğini ifade eden Türel, kararı, dosyaları teslim ettikleri hukukun vereceğini ifade etti. Türel, Akaydın'ın, hakkındaki suçlamalardan milletvekili olarak kurtulmaya çalıştığını ileri sürdü. Türel, şöyle konuştu: "Trilyonlarca lira bu milletin parasını heba ettiği için devletin kurumları tarafından zimmet çıkarılmış kişiler, milletvekili olup kurtulacaklarını zannediyorlarsa kusura bakmasınlar, Menderes Türel görevi aldığı gün söyledi, 'İninize kadar kovalayacağım' Bu benim vatandaşlık borcum."

CHP grup sözcüsü Ruhi Beşiktaş'ın, "Başkanım unutmayın ki siz de milletvekili olarak gittiniz." hatırlatmasında bulunarak, "Şu anda o kişi burada yok." demesi üzerine Menderes Türel, "Ben milletvekili olurken hakkımdaki uydurma iftira dosyalarının hepsini temizledim, açık bırakmadım. Bir iki tanesinin süresi bitmemişti. Milletvekilliği dokunulmazlığıma rağmen onların da ifadesini verdim, oralardan tertemiz çıktım. Ben milletvekili olmaya gidiyorken hakkımda açık tek dosya bırakmadım. Benim milletvekili sorumluluğumu keşke birileri kendine örnek alsa." diye konuştu.

'İN' SÖZÜ ŞIK OLMADI

Türel'in sözleri CHP'li üyelerin tepkisini çekti. "Bu üslup bir belediye başkanına yakışmıyor." diyen Songül Başkaya, "Her meclis toplantısında bir belediye başkanını azarlamak veya bir meclis üyesine hakaret ettirmek, susturmaya çalışmak iş değildir. Burada faaliyet raporunu mu konuşuyoruz, yoksa AKP-CHP hesaplaşması üzerine bir basın toplantısını mı izliyoruz, ben anlayamadım." dedi.

CHP'li Faik Çıtak da Menderes Türel'in kullandığı ifadenin daha önce de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kullanıldığını hatırlatarak, "Önce Menderes başkanımız mı söyledi, yoksa Cumhurbaşkanımız mı bilemiyorum. Eğer önce Menderes başkanımız söylediyse, ne güzel. Sayın Cumhurbaşkanımıza yol göstermiş. Bu sözcük şık olmadı." karşılığını verdi.

"İPLİĞİNİ PAZARA ÇIKARMAK BENİM GÖREVİM"

Eleştirilen üzerine sözlerinin muhalefete yönelik genel bir eleştiri olduğunu dile getiren Menderes Türel, "Bu kişisel değildir." dedi. "Teşbihte hata olmaz." diyen Türel, "Biz elbette ki bu devletin, milletin kör kuruşunu eğer kursağından haram geçirenler varsa hesabını sonuna kadar kovalayacağımızı ifade etmek için bunu söyledik. Ben şahsen vebal altında kalamam ama inşallah kimseyi suçlu ilan edemeyiz. Herkes vereceği hesabın sonunda aklanır. Aklanmadan bu süreçten kurtulmaya çalışanların da ipliğini pazara çıkarmak, elbette benim bir siyasi olarak görevimdir. Bu açıdan söyledim." şeklinde konuştu. Türel, benzer ifadeyi kendinden önce Cumhurbaşkanının kullandığını da sözlerine ekledi. Yaklaşık 1 saat 20 dakika süren tartışmaların ardından 2014 Yılı Faaliyet Raporu; 13 ret, 22 geçersiz reye karşın 53 oyla kabul edildi.

LARA BEACH TAHLİYELERİ

Meclis toplantısında, Lara Beach'teki işletmelerin tahliyesi de gündeme geldi. Milli Emlak'la yapılan protokolün feshedilmesi sebebiyle tahliyelerin zorunluluk olduğunu belirten Menderes Türel, "Milli Emlak tahliyeler gerçekleşmediği için 6 milyon TL ceza işletmiştir. Her gün 30 bin TL olmak üzere taksi metre çalışır gibi ciddi mali yükümlüğe sokmaktadır. Tahliyeleri gerçekleştirmek zorundayız." dedi. Belediyeye kesilen cezaları üstlenmeleri halinde işletmelerin faaliyetine devam edebileceğini dile getiren Türel, Lara Beach'teki 30 işletmeye tahliye tebliğinin bir hafta önce yapıldığını kaydetti.