CHP Parti Meclisi toplantısında, kontenjan adayları belirlendi. Buna göre İzmir 1. bölge 5. sıradan milletvekili adayı gösterilen 37 yaşındaki Özcan Purçu, 5 milyon Roman vatandaşı temsil edecek. 7 yaşında bir oğlu olan, bugün yarın bir de kız bebek bekleyen Purçu, seçilirse Türkiye’nin ilk, Avrupa’nın ise üçüncü Roman milletvekili olacak. Aynı zamanda Avrupa Romanlar ve Göçebeler Forumu Türkiye Temsilcisi.

Özcan Purçu, Aydın'ın Söke ilçesinde naylon bir çadırda doğdu. Tuvalet ve banyonun dışarıda olduğu, suyun camiden taşındığı Roman mahallesinde büyüyen Purçu, mum ışığında veya sokak lambası altında ders çalıştı. Sepet örerek ailesine destek olan Purçu, okula annesinin terlikleriyle gitti. Bu imkansızlıklara rağmen üniversitede kamu yönetimi eğitimi alan Purçu, çok istemesine rağmen kaymakam olamadı. Şimdi ise CHP'den Meclis'e girmeye hazırlanıyor.

Özcan Purçu, Meclis'e girecek ilk Roman milletvekillerinden biri olmaya aday. Söke'nin Roman mahallesinde bir çadırda doğup büyüyen Purçu, Romanlar olarak muhatap olabildiği tek devlet temsilcisi bir kaymakam olunca kaymakam olmaya karar verdi. Uludağ Üniversitesi Kamu Yönetimi'ni bitirdi ama kaymakam olamadı. Bunun üzerine siyasete atıldı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, geçen günlerde yaptığı bir grup toplantısında, bir Romanı aday göstereceğini açıklaması üzerine Purçu’nun aday yapılacağı tahminleri yapıldı. Özcan Purçu, bir önceki genel seçimde İzmir'den aday olmuş ancak listenin 11. sırasında kaldığı için seçilememişti.

2005’TEN BU YANA ROMANLARIN TEMSİLCİSİ

Özcan Purçu, 2005'ten bu yana Avrupa Romanlar ve Göçebeler Forumu Türkiye Temsilcisi. Roman Hakları Forumu (ROMFO) Yönetim Kurulu üyesi de olan Purçu, Romanca bilen az sayıdaki Romandan biri. Mersin'de 400 çocuğun eğitim aldığı etüt merkezi ve kadınların çalıştığı kargı atölyesinin de iki kurucusundan biri.

TÜRKİYE’NİN İLK ROMAN MİLLETVEKİLİ OLACAK

Özcan Purçu, İzmir’de 2. bölge 5. sırada milletvekili adayı gösterildi. Purçu’nun seçilerek Meclis'e girmesine kesin gözüyle bakılıyor. Purçu seçilirse Türkiye’nin ilk, Avrupa’nın üçüncü Roman milletvekili olacak. Adaylığı açıklandığı saatlerde eşi, Aydın'da doğum sebebiyle hastaneye kaldırılan Purçu, kız bebeğine "Müjde" adını verecek.

Özcan Purçu, evli ve 7 yaşında bir oğlu var, bir kızı da bugün yarın doğmak üzere. Türkiye'deki sayılarının 5 milyon 400 bin olduğunu belirttiği Romanların temsilcisi olmak için harekete geçti. Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun, verdiği sözü tutarak tarih yazdığını dile getiren Purçu, “Romanlar onu unutmayacak. Bu Romanlar için bir milat. Geceden beri 300'e yakın dernek arıyor, telefonlarım susmuyor. Hepsi mutluluktan ağlıyor. Türkiye'nin ayıbını Kılıçdaroğlu kapattı. Temsilde adalet bize uğramamıştı. Bugün kadar kimse kapımızı çalıp, 'Siz milletvekili olun.' demedi. Roman açılımı böyle olur. Ben yoksulların, ayrımcılığa uğrayanların, önyargıya maruz kalanların, şiddet gören kadınların, hak arama konusunda sıkıntı yaşayan herkesin adayıyım. Bunlarla ilgili çalışma yapacağım. İzmir’de akrabalarım Örnekköy'de oturuyor, kalacak yer sıkıntım yok. CHP'nin oylarını yüzde 5 arttırmayı düşünüyorum, çünkü ben Türkiye'nin adayıyım.” dedi.