Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker, gerek başka ülkelerden gönderilen silahların Suriye'ye sokulmasında gerekse direkt silah gönderme konusunda 'iktidarın oldukça istekli' hareket ettiğini savundu. Şeker, Türkiye’nin, Suriye’deki örgütlere silah sevkiyatının güzergahı haline getirildiğini bunda da iktidarın çok ciddi vebali olduğunu iddia ederek, “İktidar, Suriye'de kaç Müslüman'ın kanının akmasından sorumlu olduğunu hesap etti mi acaba?” dedi.

Lübnan’da BM Geçici Görev Gücü kapsamında bulunan Türk askerlerinin görev süresinin 1 yıl daha uzatılmasını öngören tezkerenin TBMM’de yapılan görüşmelerinde söz alan CHP Milletvekili Mehmet Şeker, hükümetin Suriye politikasını eleştirdi. Lübnan’da silah ve mühimmat girişine karşı caydırma kararı uygulandığını hatırlatan Şeker, böyle bir kararın Suriye için de uygulanması gerektiğini ancak 4 yıldır bu konudaki uyarıların dikkate alınmadığını ifade etti.

İLK TIR 2011’DE YAKALANDI

Suriye’ye gönderilen silah ve mühimmatın bugün tüm medyanın konuştuğu belirten Şeker, silah ve mühimmat dolu ilk TIR’ın 2011 yılında yakalandığı savundu. Şeker, şunları kaydetti: “Bu olaylar ilk defa 2011 yılı başında Öncüpınar Sınır Kapısı’nda içinde silah ve mühimmat olan bir TIR’ın yakalanması ile başladı. 2012 yılı başında 5 TIR daha yakalandı. Bunlarla ilgili defalarca soru önergeleri verdim. Suçüstü yakalanan suçlu psikolojisiyle AKP iktidarı hep susmayı tercih etti, önergelerime cevap vermedi. Ardından MİT TIR’ları ile ilgili olayda iktidar ‘Türkmenler için gıda yardımı yapıyoruz’ dedi. Ancak bu söylemin de gerçeği yansıtmadığı ve bu TIR’ların içinde silah, mühimmat olduğu ortaya çıktı.”

TÜRKİYE’DEN 10 BİN KİŞİ IŞİD’E KATILDI

Şeker, IŞİD nedeniyle özellikle Suriye sınırındaki illerde yaşayan vatandaşların can güvenliğinin ciddi risk altında olduğuna dikkat çekti. IŞİD’e katılan kişilerin Suriye’yi güzergah haline getirdiğini söyleyen Şeker, şu ifadeleri kullandı: “Bir yanda sınıra dayanmış IŞİD militanları, diğer yanda da dünyanın dört bir tarafından IŞİD'e katılmak üzere bu illere gelen terör örgütü sempatizanları var. Başını Sudan kökenli Avrupa pasaportluların çektiği gruplar, Türkiye üzerinden Suriye’ye geçip IŞİD’e katılıyorlar. Bunların takibini neden yapmıyoruz? Neden engellemiyoruz. Türkiye’den 10 bine yakın gencimiz bu örgüte katıldı. Kaçının öldüğünü bilmiyoruz. Sadece Gaziantep'te 22'ye yakın ailenin yakınları çocuklarının orada hayatını kaybettiğini bizleri arayarak söyledi. Türkiye'nin değişik illerinden çocuklarının Suriye'de öldüğünü söyleyen, en azından cenazesini alıp getirebilmek için bizlerden yardım isteyen onlarca aile oldu.”

Dünyanın değişik ülkelerinden IŞİD’e katılanların yarın ülkelerine döneceklerini de vurgulayan Şeker, “O zaman her ülkenin bir IŞİD’i, bir terör örgütü olacak.” diye konuştu.