HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Türkiye'nin olası Suriye müdahalesi iddiaları için "Ben böyle uygun gördüm, bunu yapacağız emrivakisiyle ülkenin gündemine taşınmasını doğru bulmayız. Türkiye'yi böyle göz göre göre gümbür gümbür savaşa kimse sürükleyemez." dedi.

Demirtaş, Meclis'te gazetecilerin sorularını cevapladı. Meclis Başkanlığı seçiminin hayırlı olmasını dileyen Demirtaş, her partinin kendi adayının arkasında durduğunu belirterek, bazen bir iki fire olabileceğini ifade etti. HDP'nin adayının iki oy artırdığını dile getiren Demirtaş, ikinci turda da sonucun çok değişeceğini ihtimal vermediğini kaydetti.

Yarınki üçüncü turda ciddi değişiklikler beklediğini anlatan Demirtaş, HDP'nin adayına desteğin artmasını beklediklerini ifade etti. 13 yıllık AK Parti iktidarından sonra artık Meclis Başkanlığı koltuğunun el değiştirmesi gerektiğini vurgulayan Demirtaş, parti olarak el değiştirmesi gerektiğini kaydetti. Geçmiş dönemde muhalefet olan partilerin kendi aralarında çok iyi bir uzlaşma sağlayabileceğine dikkat çeken Demirtaş, AK Parti'nin de bu uzlaşmaya saygı duyabileceğini kaydetti.

Demokratik bir denge ve balansın da sağlanabilmesi için bu değişikliğin olması gerektiğini dile getiren Demirtaş, üzerinde uzlaşma sağlanacak adayın HDP'nin adayı olmasını umut ettiklerini kaydetti. Dengir Mir Mehmet Fırat'ın çok iyi Meclis Başkanlığı yapacağını vurguladı. Üçüncü turda bir aday lehine çekilmenin söz konusu olup olmayacağına ilişkin bir soruya ise Demirtaş, Dengir Bey'i sonuna kadar destekleyeceklerinin altını çizdi.

SURİYE MÜDAHALESİ

Türkiye'nin olası Suriye müdahalesi iddialarıyla ilgili bir soruya da Demirtaş, konunun çok önemli olduğunu belirterek Meclis'te tartışılmadan bir tek kişinin "Ben böyle uygun gördüm, bunu yapacağız" emri vakisiyle ülkenin gündemine taşınmasını doğru bulmadıklarını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da Meclis'i hiçe sayan yaklaşımını kabul etmediklerini vurgulayan Demirtaş, savaşa, barışa karar verecek olanın da Cumhurbaşkanı olmadığına dikkat çekti. 13 yılda Cumhurbaşkanı ile bir iki defa kerhen bir araya geldiklerini belirten Demirtaş, Ortadoğu'da kıyamet koptuğunu, iç siyasette gelişmeler karşısında Erdoğan'ın muhalefetle görüşme gereği duymadığını, tek başına karar verdiğini söyledi.

Türkiye toplumunun içerde ve dışarda asla savaş istemediğini, barış istediğini, huzur istediğini ifade eden Demirtaş, "Türkiye'yi böyle göz göre göre; gümbür gümbür savaşa kimse sürükleyemez. HDP olarak biz buna kesinlikle karşıyız. Toplumun barış sesinin daha da yükselmesi konusunda da elimizden gelen gayreti göstermeye de hazırız." diye konuştu.

HDP'nin Türkiye için bir şans olduğunu ifade eden Demirtaş, Türkiye'nin kaygılarının giderilmesinin yolunun askeri müdahale olmadığını, asker göndermek yerine siyasetçilerin gönderilmesi gerektiğini kaydetti. HDP olarak Meclis grubundan bir heyet oluşturmaya hazır olduklarını dile getiren Demirtaş, diğer gruplar da destek vermesi halinde karma bir heyetle bölgenin ziyaret edilebileceğini ifade etti. Türkiye'nin ne kaygısı varsa resmi olarak iletilebileceğini, PYD'nin Türkiye'ye davet edilebileceğini anlatan Demirtaş, HDP'nin varlığının doğru değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Bu şizofrenik ruh halinden çıkılması gerektiğini kaydeden Demirtaş, orada yaşayan insanların Türkiye'nin düşmanı olmadığını söyledi. Kürtler, Araplar, Türkmenlerin kardeşleri olduğunu belirten Demirtaş, orada asıl tehdidin IŞİD barbarlığı olduğunun altını çizdi.

Bir başka soru üzerine ise Demirtaş, IŞİD'in bu kadar yaygınlaşmasında hükümetin yanlış politikalarının etkili olduğunu kaydetti. Eskiye nazaran bu konuda daha çekinden bir tutum olduğunu ama tümüyle IŞİD'e karşı mücadele hevesinin Türkiye'de olmadığını ifade eden Demirtaş, koalisyon güçlerinin değil asıl Türkiye'nin yardım etmesi gerektiğini söyledi.

Kuzey Irak'taki Avaşin kampının bombalandığı iddialarıyla ilgili bir soruya Demirtaş, "Biraz önce baktım, doğrultamadık daha. Nedir, neyin nesidir görmek istiyoruz. İnşallah ateşkesin fiilen bozulduğuna dair bir durum değildir. Savaş uçaklarının Kandil'i bombaladığına dair haberler geliyor fakat teyit edemedik, inşallah doğru değildir. İçerde bu karşılıklı fiili ateşkesin tahkim edilmiş ateşkese dönüştürülmesini beklerken içerdeki ateşkes de bozulursa, PKK bölgelerine savaş uçaklarıyla operasyon yapılıp yeniden çatışma durumuna geçilirse bu hiçkimsenin yararına bir durum olmaz. İnşallah doğru değildir, biz de araştırıyoruz." şeklinde konuştu.