Kahire’deki bir yardım konferansına katılan Filistinli yetkililerin, Türkiye’nin Gazze’ye 200 milyon dolar vaat edip yüzde 1’ini bile ödemediği yönünde eleştirilerde bulunduğu ortaya çıktı. Kahire’de 12 Ekim’de gerçekleştirilen konferansa katılan Mahmud Abbas, ihtiyaç duyulan rakamı 5,4 milyar dolar olarak açıklamış, Hamas liderlerinden İsmail Haniye de, daha önceki konferansları hatırlatarak, o konferanslardan sonra 'Gazze'ye hiçbir şey ulaşmadığını' kaydetmiş.

Dünya Bankası, 12 Ekim’de Gazze’ye yönelik taahhütte bulunulan rakamların ne kadar yerine getirildiğini açıklamıştı. Buna göre, Türkiye vaat ettiği 200 milyon doların sadece yüzde 0,26’sını yerine getirmişti. Kuveyt ve Rusya hiç ödeme yapmazken, vaadini en az yerine getiren diğer 2 ülke ise sırasıyla yüzde 9,70 ile Suudi Arabistan, yüzde 10 ile Katar olmuştu. Söz verdiği paranın tamamını ödeyen tek ülke Fransa olurken, onu ödeme oranlarına göre ABD, İngiltere ve Almanya izlemişti.

'O KONFERANSLARDAN SONRA GAZZE'YE HİÇBİR ŞEY ULAŞMADI'

Ancak Gazze’ye yönelik taahhüt edilen yardımların ödenmediği konusunun konferansın düzenlendiği gün Gazzeli yetkililer tarafından da dile getirildiği ortaya çıktı. O gün bir açıklama yapan Hamas liderlerinden İsmail Haniye, bu konferansın diğerlerinden farklı olmasını ve uluslararası toplumdan bu kez 'gerçek bir duruş' beklediklerini belirtmiş. Haniye, "Filistinliler, İsrail'in sebep olduğu yıkımın faturasının ödeneceği konferansı dikkatle takip ediyor" ifadelerini kullanırken, İsrail'in 2008-2011 yıllarında düzenlediği saldırıların ardından yapılan konferansları hatırlatmış. Ve şu uyarıda bulunmuş: “O konferanslardan sonra Gazze'ye hiçbir şey ulaşmadı.”

YENİ ŞAFAK 'VAADİNİZİ TUTUN' UYARISINDA BULUNMUŞ

Yardımların ulaşmadığı açıklaması, ertesi gün Türkiye’de bazı gazetelerin sayfalarına da yansımış. Yeni Şafak gazetesi, 13 Ekim tarihli haberinde Haniye’nin açıklamalarını öne çekerek 'vaadinizi tutun' uyarısında bulunmuş.

HAMAS LİDERLERİNDEN KATAR'A ÖZEL TEŞEKKÜR

Gazetelere yansıyan bir diğer haber ise, Hamaslı liderlerin konferansta 1 milyar dolarla en fazla vaatte bulunan ancak şimdiye kadar bu rakamın yüzde 10’unu ödeyen Katar’a teşekkür etmeleri olmuş.

Akit gazetesinin ertesi gün sayfasında yer verdiği habere göre, Hamas’ın Siyasi Büro Şefi Halid Meşal ve İsmail Haniye, Katar’a vaatlerinden dolayı teşekkürde bulunmuş. Her iki isim de Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani’yi arayarak “Daima Filistin’in yanında duran Katar’dan gelen bu yardımlara yabancı olmadıklarını” ifade etmişler.