Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) seçim gözlem heyeti, 7 Haziran’da çok yüksek seviyede demokratik, hümanist ve Türkiye Cumhuriyeti insanlarının arzularını ifade eden bir seçimin geçtiğini bildirdi.

Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan milletvekillerinden oluşan gözlem heyeti, seçimlerle ilgili tespitlerini Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) düzenledikleri basın toplantısında kamuoyu ile paylaştı.

Heyet Başkanı Azerbaycan Milletvekili Nizami Cafarov yaptığı açıklamada, YSK, Anayasa Mahkemesi, TBMM Adalet Komisyonu Başkan Yardımcısı, Dışişleri Bakan Yardımcısı’ndan seçimlerle ilgili bilgi aldıklarını, Ankara Çankaya ve Gölbaşı ilçelerinde 50’den fazla sandıkta inceleme yapıp, görevlilerle görüştüklerine vurgu yaptı.

Nizami Cafarov 25. Dönem Milletvekili Genel Seçimi’ne ilişkin TÜRKPA heyetinin değerlendirmesini ise şöyle aktardı: “Bizim çıkardığımız netice seçimler, Türkiye’nin o geleneksel demokrasisine uygun, kurallara, anayasaya uygun, kanunlara uyun olarak yapıldı. Ve milletler arası standartlara uygun olarak yapıldı. Türkiye’de seçimlerle ilgili çok mükemmel kanun, kaideler, standartları var, kurallar var, hiçbir zaman bozulma imkanı yok. Türkiye’de 7 Haziran’da çok yüksek seviyede demokratik, hümanist ve Türkiye Cumhuriyeti insanlarının vatandaşlarının arzularını ifade eden bir seçim geçti. Bu seçim Türkiye için ve Türk dünyası için hayırlı olsun. Uğurlar diliyoruz.”

TÜRKPA SEÇİM GÖZLEM HEYETİ

Daha önce Cumhurbaşkanlığı seçimini de gözlemleyen TÜRKPA’nın 7 Haziran Milletvekili Genel Seçimleri için oluşturduğu heyette şu isimler yer aldı: "Heyet Başkanı Azerbaycan Milletvekili Nizami Cafarov, Azerbaycan Milletvekili Eldar İbrahimov, Kazakistan Milletvekili Serikjan Kanayev, Kazakistan Milletvekili Bekmirza Yelemanov, Kırgızistan Milletvekili Kurmanbek Diykanbayev ile TÜRKPA Genel Sekreteri Jandos Hasanov.”