CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin tarafından yazılı olarak cevaplanması istemiyle Meclis Başkanlığı'na soru önergesi verdi.

Özellikle yaz aylarında İstanbul’un Atatürk ve Sabiha Gökçen Havalimanlarında rötarlar yaşandığını dile getiren Tarhan, "Uzun saatler boyunca havalimanlarında beklemek zorunda kalan yolcular çok büyük sorunlar yaşamaktadır.Tarafımıza iletilen şikayetlere göre; yaşanan rötarların nedenlerine ilişkin, Devlet Hava Meydanları İşletme Müdürlüğü’nden de havayolu şirketlerinden de, yeterli bir açıklama gelmemiştir. Ayrıca sefer planlamalarında yaşanan aksaklık ve düzensizliklerin hava trafiğine de yansıdığı belirtilmektedir. İniş için bekleyen uçakların sayısının fazla olmasının ise kaza riskini arttırdığı ifade edilmektedir." dedi.

Bu çerçevede Tarhan, şu soruları yöneltti:

Atatürk ve Sabiha Gökçen havalimanlarından gerçekleştirilen günlük sefer sayısı kaçtır?

Bu sefer sayısı havalimanlarının kapasitesinin üstünde midir?

Son 1 ay içinde her iki havalimanında kaç uçuşta rötar yaşanmıştır?

Bu rötarların sebebi nedir?

Söz konusu rötarlarla ilgili olarak Bakanlığınıza bağlı Devlet Havameydanları İşletme Müdürlüğü’ne kaç kişi şikayette bulunmuştur?

Sabiha Gökçen Havalimanında trafik akışını hızlandırmak için paralel pist yapımında ihaleye çıkıldığı ve bir şirketin itirazı nedeni ile projede gecikme yaşandığı ifade edilmektedir.

Paralel pist yapımında son durum nedir?

Yaz aylarında, dini bayramlarda ve resmi tatillerde yaşanması muhtemel yoğunluk nedeni ile uçuşlarda rötar olmaması için herhangi bir önlem alınmış mıdır? Alındıysa bu önlemler nelerdir?