HDP Mardin Milletvekili Mehmet Ali Aslan, Türkiye'nin şu anda bir Suriye'ye, Irak'a, Libya'ya dönüştürülmeye çalışıldığını söyleyerek, "Ülkede bir savaş ve çatışma durumu varken Meclis'in tatilde olmasına anlam veremiyorum." dedi.

Aslan, Meclis'te basın toplantısı düzenledi. Doğu ve Güneydoğu'da top atışları ve hava bombardımanlarıyla kasıtlı orman yangını çıkarıldığını iddia eden Aslan, Mardin'in Midyat, Nusaybin ve İdil ilçeleri arasındaki Bagok Dağı ve Sorızbah, Haldeh, Nunib ve Epşe arasında kalan alanda, Tunceli, Diyarbakır, Ağrı, Hakkari ve Şırnak'ta yangınlar meydana geldiğini söyledi.

Bagok Dağı çevresinde bulunan bazı köylerin yangınlardan dolayı boşaldığını savunan Aslan, bütün bir ekosistem ve bölgede yaşayan halkın kirli savaş politikalarına feda edildiğini ileri sürdü. Yangınlarda sadece ağaçların ve bitkilerin değil keklik, tavşan, kaplumbağa ve kelebekler dahil canlıların da yok edildiğini anlatan Aslan, çıkan yangınların, havadan müdahale edilmediği için kısa sürede büyüdüğünü ve kontrol altına alınamadığını kaydetti.

"Yangını söndürmek için hükümetin ve devletin girişimi olmadığından bölgedeki duyarlı belediyeler ve sivil yurttaşlar canlarını tehlikeye atarak yangını söndürmeye çalışmaktadır." diyen Aslan, Silopi'de iki kişinin hayatını kaybettiğini ifade ederek, "Ülke şu anda bir Suriye'ye, Irak'a, Libya'ya dönüştürülmeye çalışılıyor. Ülkede bir savaş ve çatışma durumu varken Meclis'in tatil olmasına anlam veremiyorum. Vicdanımız hiç rahat değil. 550 milletvekilinin bölgede olması gerekirken HDP'li dışındakilerin tatilde olması ve bölgede olmaması utanç vericidir. Bizi buraya gönderen halka karşı sorumluluğumuzu yerine getirmemiz gerekiyor." şeklinde konuştu.

Orman yangınlarına ilişkin fotoğrafları gösteren Aslan, yangınların köylerin içine kadar ulaştığını, yetkililerin yeterli personeli olmadığı ya da güvenlik gerekçesiyle müdahale etmediğini savundu.